Društvo

Gojković: žene su vidljivije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković povodom 8.marta Međunarodnog dana žena, na radnom doručku u Muzeju Jugoslavije za žene u oblasti kulture, istakla je da je Srbija ostvarila napredak, koji se ogleda u donošenju dobrih zakona, kao i da su žene danas vidljivije i nalaze se na brojnim pozicijama.

„Cilj ovog našeg druženja je da zajedno sa muškarcima koji se takođe bave kulturom, ali i studentkinjama kojima na ovaj način želimo da budemo i mentorke, podelimo iskustva kako je to u 21. veku u Srbiji biti žena i baviti se kulturom, na kakve sve prepreke nailazimo, i kako se one mogu prevazići“, rekla je Gojković.

„Kao država doneli smo dobre zakone u cilju rodne ravnopravnosti. Uveli smo one potrebne kvote da nas bude više u ustanovama kulture, upravnim i nadzornim odborima, čime smo postigli da nas ima više i postanemo vidljivije. Ranije nije moglo ovoliko da se sakupi moćnih žena u svetu kulture na jednom mestu, kao što smo uspeli danas. Sa tom vidljivošću smo napravile jedan pomak, sada nas uvažene kolege i javnost slušaju“, napomenula je ministarka kulture i dodala da su žene uspele da zauzmu važne pozicije.

„One nisu direktorke i upravnice galerija i ustanova kulture zbog tih procenata, nego su one prošle na konkursima, što znači da su ubedljivo svojim kvalitetom pobedile mušku konkurenciju i to je, takođe, jedan veliki pomak. Dobile su svoju šansu i očigledno su je iskoristile“, istakla je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na rezultat istraživanja, koje je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka sproveo, na osnovu kojeg su žene, koje se bave kulturom, zadovoljne svojim poslom i uslovima rada, što nije česta pojava u nekim drugim pozicijama ocenivši da je dosta žena na čelnim pozicijama u likovnoj umetnosti, galerijama, muzejima i bibliotekama.

Gojković je podsetila da su se pre jednog veka žene borile za svoja radna prava, kraće radno vreme i veće plate, kao i za pravo glasa i dodala da je 8. mart danas simbol težnji da se ravnopravnost podigne na takav nivo da o njoj uopšte ne mora da se razgovara i da ne bude važno da li je neko muškarac ili žena, nego koliko on ili ona ume da nešto uradi.

„Mislim da smo zaista blizu toga“, ocenila je Gojković i dodala da proslava 8. marta danas drugačije izgleda, i širom Srbije i širom Evrope, da žene demonstriraju, traže put da budu ravnopravne koliko i muškarci.

Radnom doručku povodom 8. marta u Muzeju Jugoslavije prisustvovali su žene iz sveta kulture, kao i muškarci koji se bave ovom oblašću, ali i studentkinje umetničkih fakulteta. Radnom doručku prisustvovala je i mlada modna dizajnerka Tara Katarina, koja već dve godine ima velikog uspeha na Frankfurtskoj nedelji mode.

Slični članci

Back to top button