Društvo

Novi Pazar: Za dobitnike stipendija prezentovano studiranje u Turskoj

Iz Srbije za turske stipendije ove godine je konkurisalo oko 150, a njih 26 je dobilo stipendiju. Svoja iskustva sa budućim studentima podijelili su skorašnji svršenici fakulteta u Turskoj poručivši brucošima da se nikada neće pokajati što su za nastavak školovanja izabrali fakultete u Turskoj

NOVI PAZAR (AA) – Asocijacija maturanata Turske u Srbiji (ASMAT) – alumnisti Turske, pod okriljem Direkcije za tursku dijasporu (YTB) u Novom Pazaru je održala program upoznavanja sa ovogodišnjim dobitnicima stipendija u Turskoj i vodič kroz turske studije.

Ove godine je iz Srbije za turske stipendije konkurisalo oko 150 budućih studenata, a njih 26 je dobilo stipendiju.

Svoja iskustva sa budućim studentima podijelili su skorašnji svršenici fakulteta u Turskoj poručivši brucošima da se nikada neće pokajati što su za nastavak školovanja izabrali fakultete u Turskoj.

Predsjednik Asocijacija maturanata Turske u Srbiji (ASMAT) Nazim Ličina je istakao da je želja ove prezenetacija bila da se budući studenti upoznaju sa onim što ih čeka i odgovore na neka njihova pitanja i otklone neke nedoumice koje sigurno imaju.

“Studenti nisu samo iz sandžačkih opština, imamo studente iz Preševa, Bujanovca, Beograda, Novog Sada, Čačka…Za osnovne studije stipendije je dobilo 21 brucoš, a za master studije pet studenata. Odgovorili smo na puno pitanja koja tištu ove mlade ljude, a koji će se prvi put odvojaju od svojih kuća i ove godine će otići na studije u Tursku”, rekao je Ličina istakavši da udruženje koje okuplja alimniste Turske u Srbiji stoji na raspolaganje svim budućim i aktuelnim studentima i da će učestvovati u njihovom povezivanju.

Lejla Melajac iz Novog Pazara, nakon novopazarske gimnazije i uspješno završenog trogodišnjeg kursa turskog jezika, biće stipendirana na smjeru Turski jezik i književnost.

Ona je uputila riječi zahvalnosti Republici Turskoj i svima onima koji su joj omogućili studije u toj zemlji.

“Prije trije godine sam počela da idem na kurs turskog jezika i ta ljubav prema Turskoj je iz godine u godinu bila sve veća . U našem gradu i državi iz godine u godinu raste želja da se nauči turski jezik. Smatram da ću tamo biti jako dobar student i da, osim znanja koje ću steći na fakultetu, sigurna sam da ću naučiti mnogo o turskoj kulturi i drugim kulturama, kao što su rekli ljudi koji su tamo studirali. Trudiću se da svoje znanje, kada se vratim, prenesem na druge”, kazala je Lejla.

Jedna od prezentera studiranja u Turskoj bila je i Melida Mustafić koja je ove godine završila osnovne studije žurnalistike na Ankara univerzitetu, a master studije nastavlja na Istanbul univerzitetu. Melida je posavjetovala sve srednjoškolce da se prijave za studije u Turskoj jer, kako ukazuje, pored svih znanja stiču se posebna životna iskustav i prijatelji iz svih dijelova svijeta.

Prema njenim riječima strani stipendisti u Turskoj imaju puno pozitivnih predispozicija.

“Vlada Republike Turske pokriva sve troškove studenta, druga stvar je što naučimo jedna novi jezik koji koristimo tokom cijelog života, a ne samo tokom školovanja. Studiranje daleko od kuće nas natera da shvatimo koliko smo spremni da se borimo za sebe, ne samo tokom studiranja nego i u životu. Upoznamo mnogo prijatelja, ne samo iz Turske, postanemo tolerantni na mnoge stvari nakoje možda nismo prije bili”, ocjenila je Melida.

Stpendisti iz Srbije na školovanje u Tursku odlaze krajem ovog mjeseca, a konkurs za narednu školsku godinu, preko Direkcije za tursku dijasporu (YTB) biće raspisan početkom 2020. godine.

Odlazak na studije u Tursku iz Sandžaka, Srbije i zemalja regiona počeo je 1992. godine i do sada je neki od program visokog obrazovanja u Republici Turskoj završilo blizu hiljadu akademaca.

Slični članci

Back to top button