Društvo

Budžet 3,2 milijarde, građani za ulaganje u obrazovanje

Budžet Novog Pazara za 2020. godinu iznosiće nešto više od 3,2 milijarde dinara i biće za oko tri odsto veći od ovogodišnjeg, najavljeno je danas na prvoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta koju je ova lokalna samouprava organizovala.

NOVI PAZAR (RadioStoPlus) –Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac izjavio je da je planirano da se najviše novca u gradsku kasu (preko 1,3 milijarde dinara) slije od poreza i doprinosa, 823 miliona od donacija i transfera sa drugih nivoa vlasti, a da Grad namerava da se u 2020. godini zaduži za 180 miliona dinara.

Kada je reč o rashodima, najviše novca – 866,5 miliona dinara, što je oko 27 odsto ukupnog budžeta, namenjeno je platama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, za obrazovanje je opredeljeno oko 621 milion dinara (oko 19 odsto), a za saobraćajnu infrastrukturu 559 miliona ili 17 odsto budžeta.

Tokom javne rasprave predstavljeni su i rezultati ankete “Naš budžet” tokom koje se preko 2.800 žitelja Novog Pazara izjasnilo o tome koji bi projekti trebalo da budu finansirani iz gradske kase u sledećoj godini.

Građani su birali tri od 13 ponuđenih projekata, od kojih je većina i pre izjašnjavanja građana bila planirana za realizaciju, a mogli su i da predlože svoje ideje.

Većina njih (855 glasova) je predložila rekonstrukcije osnovnih škola “Bratstvo”, “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, dok je na drugom mestu, sa 742 glasa, projekat izgradnje nove osnovne škole u naselju Šutenovac.

Za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje glasalo je 686 anketiranih, dok je 637 Novopazaraca smatralo da bi prioritet trebalo dati ozeljenjavanju i pošumljavanju grada.

Među projektima koji nisu bili ponuđeni, najviše glasova građana (53 glasa) dobila je rekonstrukcija Ugostiteljsko-turističke škole.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je cilj ankete bio povećanje transparentosti rada lokalne samouprave, a da je javna rasprava organizovana kako bi se predočilo kako lokalna samouprava planira da potroši novac svih građana.

“Poznato je da su potrebe znatno veće nego što mi imamo sredstava na raspolaganju, ali će gradska uprava uzeti u razmatranje sve predloge građana. Iako je budžet povećan u poslednje četiri godine za skoro milijardu dinara, on je i dalje mali u odnosu na broj stanovnika. Pokušavamo da novac koji imamo uložimo tamo gde je najpotrebnije”, rekao je Biševac.

Inače, javnoj raspravi o nacrtu budžeta za sledeću godinu prisustvovali su predstavnici javnih preduzeća i ustanova, škola i nevladinih organizacija, dok je “običnih” građana bilo veoma malo.

Slični članci

Back to top button