Balkan

Albin Kurti nije za razmjenu teritorija

Sa mnom, kao premijerom, krenućemo od prve nedjelje u razgovore sa kosovskim Srbima, od najnižeg do najvišeg nivoa, za razvoj, za socijalnu integraciju, rekao je Kurti

PRIŠTINA (AA) – Albin Kurti, kandidat za premijera Kosova iz Pokreta za samoopredjeljenje, čiji je lider, kazao je za Anadolu Agency (AA) da će proces dijaloga između Prištine i Beograda početi integracijom kosovskih Srba, a potom će razmotriti 33 sporazuma potpisana od početka pregovora i formiraće pregovarački tim, u kojem će biti i predstavnici opozicije.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra ove godine, Kurtijev pokret je osvojio 25,49 posto glasova, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) dobio 24,83 posto. Očekuje se da će ove dvije političke stranke formirati novu Vladu Kosova i da će je voditi Kurti.

Što se tiče eventualne razmjene teritorije Kosova i Srbije, Kurti je naglasio da ta ideja još uvijek nije mrtva, ali da njegovim dolaskom na vlast, ta ideja neće opstati.

“Moram reći da ideja razmjene teritorije još uvijek nije mrtva, jer je i predsjednik Kosova i predsjednik Srbije preferiraju. Ali, s novom Vladom, osim što će neuspjeli projekti biti zapečaćeni kao neuspješni, i takva ideja će umrijeti. To su rješenja iz 19. vijeka, nalazimo se u 21. vijeku i trebamo što brže ekonomski rasti i što prije pristupiti Evropskoj uniji, sve zemlje Zapadnog Balkana“, poručio je Kurti.

Slični članci

Back to top button