Zdravlje

Roulingova dala 30 miliona $ za medicinska istraživanja

Autorka romana o Hariju Porteru dala je vrijednu donaciju za medicinska istraživanja.

“Uvjerena sam da će kombinacija kliničkih istraživanja i praktične podrške profesora Sidartana Čandrana i njegovog tima doprinijeti definitivnoj promjeni i koraku naprijed za ljude s multiplom sklerozom i sličnim stanjima”, izjavila je svjetski poznata britanska spisateljica Dž.K.Rouling koja je donirala nešto više od 30 miliona dolara za podršku istraživanju neuroloških stanja Centru nazvanom po njenoj majci Ani, koja je umrla u 45. godini od posljedica izazvanih MS-om.


Klinika za regenerativnu neurologiju Anne Rowling na Univerzitetu u Edinburgu osnovana je njenom donacijom u iznosu od 20 miliona dolara 2010. godine, a najnovija donacija pomoći će u stvaranju novih sadržaja i podržati istraživanje. Ova klinika je ustvari ustanova za njegu i istraživanje fokusirana na multiplu i druga neurološka stanja, a sve sa ciljem ostvarivanja što više kliničkih studija i ispitivanja kako bi se pomoglo pacijentima.

Preko dva miliona ljudi u svijetu boluje od MS-a i to uglavnom u razvijenim zemljama svijeta. Bolest je nešto češća kod žena nego kod muškaraca. MS je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno “napada” bijelu masu centralnog nervnog sistema.


Multipleks skleroza zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije, na kojima pojedini djelovi mijelinskog omotača zapaljenski reaguju i propadaju. Stoga se multipleks skleroza smatra zapaljenskom, demijelinizirajućom bolešću izazvanom imunološkim promjenama nepoznate etiologije. Bolest je vrlo promjenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima i znacima i karakterišu je česta pogoršanja različitog stepena, koja se smjenjuju sa naglim poboljšanjim kliničke slike.

Nastanak multipleks skleroze prate mnogi poremećaji različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetosti, sljepila, itd.

Slični članci

Back to top button