Društvo

Svaki drugi stradali pešak ima više od 65 godina

Stariji čine 21 odsto stanovništva Srbije, ali je njihov procenat među poginulima u saobraćaju znatno veći – čak 30 odsto

Svaki treći poginuli u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je stariji od 65 godina, isto kao i svaki drugi stradali pešak i biciklista. To je sumorna statistika iz istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima godišnje u Srbiji u udesima smrtno strada oko 164 i biva povređeno više od 2.200 starijih građana. Drugim rečima, u proseku, svaki drugi dan jedna starija osoba pogine u saobraćajnim nesrećama i bude povređeno oko šest. U prethodne tri godine, od 2017. do 2019, u saobraćaju su smrtno stradale 492 i povređena 6.791 starija osoba.

– Oko 30 odsto poginulih i 11 odsto povređenih u udesima su stariji od 65 godina, a u ukupnoj populaciji čine 21 odsto stanovništva u Srbiji i pritom manje učestvuju u saobraćaju od prosečnog stanovnika naše zemlje. Svaki drugi smrtno stradali pešak (53 odsto) i skoro svaki drugi poginuli biciklista (47 odsto) ima više od 65 godina. Zato apelujemo na naše starije sugrađane da budu obazrivi i da obrate pažnju na svoje psihofizičke sposobnosti. Ako piju određene lekove, treba da izbegavaju najtopliji deo dana i vreme kada je intenzitet saobraćaja najveći – kaže Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button