Društvo

Otvoren Islamski centar Gazilar

NOVI PAZAR – Islamski centar Gazilar, površine oko dve hiljade kvadrata, izgrađen sredstvima vernika, svečano je danas otvoren u Novom Pazaru, javlja Sto plus.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocenio je da je ovaj centar najbolji poklon svim vernicima uoči nastupajućeg meseca Ramazana.

“Idemo iz uspeha idemo u uspeh, iz pobede u pobedu, a danas su nam došle verne džematlije i vakifi iz Njujorka, Pariza, Berlina i drugih evropskih gradova, da sa nama podele ovu radost. Islamska zajednica je jedna i imaće selameta (sigurnosti i uspeha) svi koji je budu podržavali i čuvali. Ona je majka svima nama, a onaj ko podigne ruku na svoju majku ona će mu se osušiti i imati prokletstvo ovoga i onoga sveta”, rekao je Dudić.

On je okupljenim vernicima i brojnim imamima rekao da treba da budu ponosni na ovu građevinu i zahvalni za sve blagodeti.

“Hvala svima koji su pomogli 2000. godine kada smo položili kamen temeljac, kao i kada smo nastavili radove 2017. godine, svim dobrim ljudima, vernicima. Ne mrzite nikoga, svi smo mi braća, bez obzira ko kojoj veri ili naciji pripada”, rekao je Dudić.

Narodni poslanik Muamer Zukorlić rekao je da IZ, sa svim pripadnicima islama u Novom Pazaru i Sandžaku, danas otvara novu kulturnu i civilizacijsku stranicu.

“Ovo nije običan verski objekat, niti je običan islamski centar, ovo je prava svetlost obraza islama, IZ i muslimana. Gazi na arapskom, gazija na turskom i bosanskom znači pobednik, gazilar znači pobednici, a danas su božijom milošću pobednici svi pripadnici IZ, svi muslimani i svi dobri ljudi”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da kada gradi Islamska zajednica svaki dinar daju vernici, dok država finansira izgradnju Hrama Svetog Save.

“Objekti su materijalna stvar, a njihova prava vrednost je u sadržini. Novi Pazar ovim korakom prelazi u pravi ozbiljan i veliki grad, a ovo je svest i orijentacija IZ koja želi da olakša vernicima da ispoštuju verske propise”, rekao je Zukorlić.

Izgradnju centra finansirali su brojni donatori i vernici sa ukupno oko 1,4 miliona evra, na površini od oko 50 ari.

izvor: Sto plus

Slični članci

Back to top button