Društvo

Počinje mjesec ramazan

Večeras, sa zalaskom sunca nastupa mjesec ramazan. Muslimani će nakon jacije-namaza večeras klanjati i prvu teraviju, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da je u tradiciji Bošnjaka mjesec ramazan dočekivan s čežnjom i s nadom da će postići Božiju blizinu, a tako je i ove godine.

“Ramazan je blagoslovljeno vrijeme, ima svoja znamenja. Ramazanu posvećujemo svoju dušu i svoje tijelo. Ramazan je prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate – poručio je reis Kavazović u intervjuu BIR televiziji.

Vremena u kojim živimo, dodao je, su teška, ali lakše ih je podnijeti ako se tegobe podijele s braćom i sestrama, s komšijama.

Stoga, tokom mjeseca ramazana, a kako bi se umilili dragom Bogu, postači nastoje činiti što više dobrih djela, a najljepše od toga je udjeljivanje i pomaganje potrebitima. To se ogleda u davanju sadekatu-l-fitra. Ta obaveza izvršava se isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja Bajram-namaza.

Slični članci

Back to top button