Društvo

Srbija između „Huaveja” i Trampa

Cela „Telekomova” mreža je na opremi ovog kineskog proizvođača, zbog čega se sumnja da će se ova tačka sporazuma sprovoditi

Kineski telekomunikacioni gigant „Huavej”, koji je pretekao „Epl” i „Samsung”, te izbio na prvo mesto po broju prodatih pametnih telefona, i koji je uzdrmao Zapad puštanjem u rad pete generacije mobilne mreže – u Srbiji je za samo tri godine prešao put od „ključnog” do „nepouzdanog” partnera.

Stavljanjem potpisa na sporazum u Vašingtonu, u kome se navodi da se „obe strane obavezuju da u svojim mrežama mobilnih komunikacija zabrane 5G opremu koju isporučuje nepouzdani dobavljač, a gde već postoji, da se ukloni”, Srbija se faktički umešala u tehnološki rat između SAD i Kine. Iako se ime kompanije nigde ne navodi, jasno je da se cilja na „Huavej”, kome je Amerika uvela sankcije zbog bliskih veza sa kineskom vladom i optužbi za špijunažu.

Budući da Srbija još nema 5G mrežu i da je samo jedan naš mobilni operater koristio opremu kineskog proizvođača za testiranje nove mreže, ova tačka Vašingtonskog sporazuma možda i nije toliko sporna, ali postavlja se pitanje kako će i da li će to uticati na saradnju sa „Huavejom” u ostalim oblastima. Da li će memorandum kojim je Srbija postala deo „digitalnog puta svile” u okviru inicijative „Pojas i put” postati samo mrtvo slovo na papiru, ostaje takođe da se vidi.

Da su sa „Huavejom” u protekle tri godine pravljeni grandiozni planovi, svedoči i najava ove kineske kompanije, koja godišnje u razvoj ulaže 15 milijardi dolara, o otvaranju razvojnog centra za jugoistočnu Evropu upravo u Beogradu. Osim toga, ona sa MUP-om ima ugovor za postavljanje hiljadu kamera na 800 lokacija u Beogradu. U projekat video-nadzora od 2017. do danas, prema pisanju medija, uloženo je oko 45 miliona evra.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa „Huavejom” ima potpisane memorandume o strateškom partnerstvu za razvoj širokopojasnog interneta i razvoj projekta „pametnih gradova”, to jest digitalizaciju raznih servisa u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a Ministarstvo prosvete sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama.

izvor: Politika

Slični članci

Back to top button