Društvo

Genocid je međunarodno priznat

"To je u kolektivnoj savesti onih koji su u njemu učestvovali i onih koji ga nisu sprečili. Da budem jasan: pokušaji revizije istorije, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi. Oni moraju da se zaustave i uveravam vas da se to neće tolerisati"

BRISEL, 13. jul 2021.(FoNet) – Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj izjavio je danas da EU neće tolerisati negiranje genocida i pokušaje revizije istorije i istakao da je genocid u Srebrenici međunarodno priznat i da je to jedan od najmračnijih događaja u savremenoj istoriji Evrope.

Govoreći o godišnjici genocida u Srebrenici, obeleženoj 11. jula, Borelj je rekao da i 26 godina kasnije taj datum podseća sve na “neophodnosti pomirenja” ne samo u Bosni i Hercegovini, već i celom Zapadnom Balkanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“To je u kolektivnoj savesti onih koji su u njemu učestvovali i onih koji ga nisu sprečili. Da budem jasan: pokušaji revizije istorije, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi. Oni moraju da se zaustave i uveravam vas da se to neće tolerisati”, poručio je Borelj posle susreta Saveta stabilizacije i pridruživanja sa Bosnom i Hercegovinom.

Slični članci

Back to top button