Društvo

Bez dozvole nema letova iznad Uvca

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo doneo je odluku kojom se uslovno zabranjuju letovi iznad kanjona gde se gnezde beloglavi supovi

SJENICA – Tri meseca posle incidenta u Uvcu, kada je u strahu od helikoptera u kanjon palo šest mladunaca beloglavog supa, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo u saradnji sa nadležnim ministarstvima doneo je odluku kojom se uslovno zabranjuju letovi iznad kanjona Uvca, Trešnjice i Mileševke, gde se gnezdi ova ugrožena vrsta – piše Politika.

U ovom periodu od jula do oktobra vazdušni prostor gde se nalaze ove moćne ptice, čiji je raspon krila i do tri metra, „posećivali” su nepozvani gosti ugrožavajući letovima helikoptera bezbednost ptica, ali i svoju ličnu. I dalje je, nažalost, ostao nepoznat identitet osobe koja je u julu helikopterom letela iznad Uvca mada se šuškalo da je vlasnik jedne moćne privatne televizije.

O ovoj odluci o uslovnoj zabrani letova većalo se prethodna tri meseca i zbog nje je održano više sastanaka predstavnika Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Napokon je odlučeno da nema civilnih letova ispod 2.100 metara nadmorske visine, niti u prečniku od 5,7 kilometara u odnosu na kolonije. Odluka predviđa da će civilni vazduhoplovi poput helikoptera i bespilotne letelice, kao što su dronovi, moći da lete iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke samo ako dobiju odobrenje za let koje izdaje direktorat. Zahtev za izdavanje odobrenja moraće da se podnese najmanje 30 dana pre nameravanog leta. A da bi i tada mogli da lete, moraće da imaju dokumenta po propisima o zaštiti prirode, zatim dokumenta da su ispunjeni svi uslovi za bezbednost leta. Potrebno je i da civilni vazduhoplov ima uređaj za praćenje koji mora da radi sve vreme leta kao i da helikopter ima odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Ova naredba se ne primenjuje na vazduhoplove u slučaju nužde, one kojima se let obavlja za hitan medicinski prevoz, za gašenje požara, traganje i spasavanje ili ako se civilni vazduhoplov koristi u operativne svrhe Ministarstva unutrašnjih poslova ili Ministarstva odbrane.

Ovom odlukom koja je napokon, posle više godina, donesena zadovoljni su i u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica, koja se već četiri decenije bori za spas beloglavih supova na našim prostorima.

– Donesena je odluka koja podrazumeva zaštitu biodiverziteta. Njome se zabranjuje i zloupotreba ovog prostora u turističke svrhe što je, nažalost, letos dovelo do incidenta u kome su zbog helikoptera mladunci pali u kanjon – rekao je dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

U ovoj fondaciji su zahvalili svim građanima koji su podržali ovu inicijativu i pozvali nadležne da odluku dosledno sprovode.

Slični članci

Back to top button