Društvo

Humanost osuđenika! Poklonili maske đacima

U krojačkom pogonu radi 30 osuđenika koji su prošli sertifikovanu obuku za krojače, a ostali radno angažovani osuđenici u KZP u Sremskoj Mitrovici su se priključili akciji i takođe donirali platu ili druga lična sredstva.

SREMSKA MITROVICA Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je više od 200 osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, radno angažovanih u krojačkom pogonu, odlučilo da se odrekne plate koju primaju za svoj rad i ta sredstva usmere za kupovinu materijala, krojenje i šivenje maski za najmlađe osnovce.

Osuđenici su, u okviru akcije koju su pokrenuli „Doniraj masku školarcu“, izdvojili 235.600 dinara za izradu više od 16.000 višekratnih zaštitnih maski za đake od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola u tom gradu.

Zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović izrazila je zahvalnost Zavodu na donaciji i najavila raspodelu maski po školama sledeće nedelje, pri čemu će svako dete dobiti po pet maski.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu, odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa.

Na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo se jednog suvog obroka u korist najsiromašnijih građana, što je takođe bila akcija koju su osuđena lica sama inicirala.

Podsećamo i na humani gest 174 osuđenika u KPZ Zabela koji su u julu donirali 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji, odričući se dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije koronavirusa.

Takođe, osuđenici u KPZ u Nišu su 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali su novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe, a koji ima presudan značaj za život tek rođene dece, navodi se u saopštenju.

Slični članci

Back to top button