Društvo

17.235 učenika uči na bosanskom

NOVI PAZAR – Nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici ove godine pohađa ukupno 17.235 učenika, pokazuju poslednji podaci Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Prema ovim podacima predstavljenim na konferenciji za novinare ove godine ima 1.564 učenika više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 15.671, javlja Sto plus radio.

Među njima je ove godine ukupno 1.532 prvaka, što je za 80 učenika više u odnosu na 2016. godinu, kada je bilo 1.452 prvaka u nastavi na bosanskom jeziku.

Predsednica BNV Jasmina Curić rekla je da je u pravno- obrazovnom sistemu Srbije obrazovanje na bosanskom potpuno ravnopravno sa obrazovanjem na srpskom jeziku u svim segmentima, što podrazumeva upis, finansiranje, validnost diploma i pravo na dalje školovanje.

Ona je istakla da će BNV u cilju otklanjanja posledica nastalih diskriminacijom bošnjačke dece u procesu vaspitanja i obrazovanja preduzeti sve raspoložive mere kod nadležnih pravosudnih domaćih i međunarodnih institucija, kako bi zaštitili njihova i kolektivna prava Bošnjaka.

“Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete pre nekoliko dana smo izneli stav da oni nemaju zakonski osnov za dopis direktorima obrazovno- vaspitnih ustanova kojim su tražili izjašnjavanje oba roditelja ukoliko žele da im se dete obrazuje na maternjem jeziku. Na tom sastanku je od predstavnika Ministarstva potvrđeno da su obdaništa u potpunoj nadležnosti lokalnih samouprava i da se hitno pristupi otklanjanju posledica u skladu sa zakonom“, rekla je Curićeva.

Ona je ponovila stav da je ove godine pri upisu učenika u nekim obrazovno- vaspitnim ustanovama u Sandžaku bilo diskriminacije, jer se deca srpske nacionalnosti po automatizmu upisuju na osnovu nacionalne pripadnosti, dok se bošnjačkoj deci uskraćuje to pravo.

Slični članci

Back to top button