Društvo

Sjenica: U restauriranoj džamiji Sultan Valide priređena svečanost za građane

U džamiji Sultan Valide u Sjenici, čija je restauracija od strane TIKA-e završena ove godine, a otvorena 8. oktobra 2019. godine od strane predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana, danas je proučen mevlud u ime graditelja i vakifa sultanije Pertevnihal Valide

SJENICA (AA) – U džamiji Sultan Valide u Sjenici, čija je restauracija od strane TIKA-e završena ove godine, a otvorena 8. oktobra 2019. godine od strane predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana, danas je proučen mevlud u ime graditelja i vakifa sultanije Pertevnihal Valide.

Tokom ove svečanosti, organizovane od strane Islamske zajednice Srbije (IZS) Mešihata sandžačkog i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) prisustvao je veliki broj vjernika, gostiju i zvaničnika. Nakon džume namaza, za goste je upriličeno posluženje.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic je, u obraćanju vjernicima i gostima, podsjetivši na poruku predsjednika Erdogana da su historijski spomenici na ovim prostorima dio zajedničke kulture i prijateljstva, istakao da je sjenička Sultan Valide džamija jedno od najljepših kulturno-istorijskih dobara na ovim prostorima.

“Mi regiju Sandžak i Bošnjake vidimo kao most prijateljstva između Srbije i Turske. U okviru toga, Sandžaku i Srbiji nastavlja se naša podrška”, poručio je ambasador Bilgic.

On je podsjetio da je tokom posjete predsjednika Erdogana Srbiji 7. i 8. oktobra otvoreno niz projekata koje je Republika Turska preko agencije TIKA realizovala, između ostalih, otvorena je zgrada Pravosudne akademije pri Višem sudu u Novom Pazaru, Ramska tvrđava na Dunavu, te da su počeli radovi na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo i rekonstrukcija državnog puta Novi Pazar – Tutin.

Zbog uspješnje realizacije i saradnje na ovim projektima, Bilgic je zahvalio predstvništvu TIKA-e u Beogradu, vlastima Srbije, lokalnim samoupravama i bošnjačkim predstavnicima.

Bilgic je u obraćanju uputio zahvalnost zbog prisutva velikog broja vjernika i poželio rahmet (milost) poginulim turskim vojnicima u opreciji “Izvor mira” i prenio pozdrave predsjednika Erdogana narodu Sandžaka, uz riječi da pridaje veliku ljubav i značaj ovom kraju.

Koordinaorka Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Cagla Tosbat je podsjetila da je sultanija Valide prije 150 godina izgradila ovu džamiju, a Turska je preko TIKA-e restaurirala.

“Nadam se da ćete je najmanje još 150 godina čuvati. Zahvaljujem se što ste danas sa nama i svima onima koji su dali doprinos. S poštovanjem vas pozdravljam”, kazala je Tosbat. 

Predsjednik sjeničke opštine Hazbo Mujović je u ime građana Sjenice uputio zahvalnost turskom narodu i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, zbog toga što je, kako je rekao, učinio napor i dao nalog da se ova veleljepna džamija rekonstruiše. 

“Naše je da je održavamo, da je koristimo na pravi način, da vjernici u njoj stiču znanja koja će našem narodu značiti.”

U ime Mešihata sandžačkog i Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS), muftija Senad ef. Halitović je kazao da muslimani na ovim prostorima osjećaju sigurnost kada je Turska jaka.

“To ne znači da su samo muslimani sigurni, jer islam traži pravdu, a pravda je za sviju ista. Ova džamija je svjedok neraskidive veze muslimana ovih prostora sa muslimanima Turske”, kazao je muftija Halitović podsjetivši na kuranski ajet u kojem se vjernicima poručuje na važnost privrženosti pomaganja vjeri.

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, jedan je od dragulja Sjenice. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica, specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova čiji je prečnik oko 15 metara.

Turska agencija za razvoj i koodrinaciju (TIKA) je u aprilu 2017. godine započela obnovu džamije Sultan Valide, temeljnu i najobimniju od izgradnje.

Džamija je dobila uređen avlijski prostor, novi šadrvan i tarih (tabela) iznad ulaznih vrata.

Iznad vrata džamije graditelji su postavili tablu na kojoj se ukazuje da je ona restaurirana za vrijeme aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Dok hajrat Valide Sultanije čekaše ummet TIKA za vrijeme Erdogana restaurira ovaj mehabet (svetinju), sva srca se nurom ispuniše i za datum restauracije rekoše: ‘Uz pomoća Allaha Voljenog, Veličanstvenog i Bogatog 1440. (h.g.)’”, piše na tarhihu.

Sultan Valide džamija predstavlja sjedište vjerskog, društvenog, obrazovnog, odgojnog i sveukupnog života Sjenice.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button