Društvo

Dačić: Srbija je digitalizovano društvo

Uz pomoć digitalizacije uspešno je amortizovan udar pandemije na neke od vitalnih sistema, poput obrazovanja, elektronske trgovine i javne uprave, poručio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na konferenciji o digitalnom društvu predstavnika parlamenta Jadransko-jonske inicijative.

“Srbija je visoko digitalizovano društvo i svakog dana blizu četiri miliona naših građana koristi internet, a 80 odsto domaćinstava ima priključak za internet”, rekao je Dačić i podsetio da je Vlada digitalizaciju označila kao prioritet još pre pet godina.

Najavio je da je u pripremi Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti građana, javne uprave i privrede, koja će, kako je ocenio, imati važno mesto u postizanju digitalnog društva.

Dodao je da se očekuje da će od 2017. do 2022. godine u Srbiji diplomirati više od 30.000 stručnjaka za informacione tehnologije, a domaće potrebe su procenjene na manje od polovine tog broja.

“Jasno je da ova nesrazmera može da dovede do savremenog oblika radnih migracija, odnosno do zapošljavanja u inostranstvu, a boravka u zemlji”, rekao je Dačić i naglasio da je upravo zato u Strategiji razvoja digitalnih veština do 2024. godine za cilj postavljeno i usaglašavanje razvoja digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada.

Slični članci

Back to top button