Društvo

Šta za Srbiju znači dolazak DFC?

Visoki predstavnici Američke razvojne agencije DFC, predvođeni izvršnim direktorom Adamom Bolerom, stižu u Srbiju. Nenad Đurđević, savetnik za međunarodne odnose predsednika Privredne komore Srbije, kaže za RTS da će se delegacija DFC-a videti i sa srpskim kompanijama, potencijalnim partnerima, kao i sa američkim firmama koje u Srbiji već posluju.

Nenad Đurđević je rekao da je DFC značajna i velika institucija, koja u Srbiju dolazi dve nedelje nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

“Vidim dodatni tračak optimizma da će se ubrzati projekti koji nisu započeli ili koji su započeli a idu sporo. Puno infrastrukturnih projekata su u fazi projekta i nisu počeli sa realizacijom, uključujući auto-put Niš–Priština”, napominje savetnik za međunarodne odnose predsednika PKS.

Privredna komora Srbije je, kaže, pre svega želela da sugeriše DFC-u da se vide sa što više kompanija koje sutra mogu biti njihovi partneri. Reč je, pre svega, o firmama iz oblasti energike, odlaganja opasnog otpada.

Prema njegovim rečima, delegacija DFC-a želi da se vidi i sa američkim kompanijama koje posluju ovde, popus En-Si-Ara.

“Njihovo prisustvo daje poruku američkim fondovima i fondacijama da Srbija i region jesu na mapi američkog interesa, i političkog i ekonomskog. Njihova kancelarija ovde će biti za ceo Zapadni Balkan”, napomenuo je Đurđević.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button