Društvo

U Bosni dogovoreno formiranje vlasti. Šarović: Jasno je da je Dodik kapitulirao i prodao Republiku Srpsku

SARAJEVO (AA) – Predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kritikovao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kazavši da je aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku.

“Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti Nacrt godišnjeg nacionalnog programa (ANP) sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku”, rekao je Šarović.

Smatra da je svojim glasom dobio mandatara ali je to platio ulaskom Republike Srpske u NATO savez.

“Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti. Time je sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve Republike Srpske”, dodao je Šarović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Slični članci

Back to top button