Društvo

Mahmutović nominovan za “Najvećeg zavisnika od sudskih sporova”

NOVI PAZAR – Nevladina organizacija “Građanske inicijative” nominovala je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu “Najveći zavisnik od sudskih sporova” koju dodeljuje grupa međunarodnih organizacija, pod patronatom Evropskog parlamenta.

Mahmutović je, kako je obrazložila ta organizacija, nominaciju dobio zbog “podnošenja rekordnih 37 tužbi protiv građana, aktivista, lekara i čak jednog pacijenta koji je kritikovao njegovo postupanje tokom pandemije kovid-19”.

Građanske inicijative su podsetile da su zbog izostanka transparentnosti, velikog broja inficiranih i preminulih od kovida i loših uslova u novopazarskoj bolnici građani u 2020. godini preko 100 dana protestovali, kao i da je 37 lekara specijalista potpisalo peticiju za smenu Mahmutovića i njegovih saradnika.

“Mahmutovićev odgovor na to su bile SLAPP tužbe protiv onih koji su ga kritikovali na protestu, na društvenim mrežama i u medijima. Od ukupno 37 tužbi, čak sedam je podneo protiv Aladina Paučina, vođe protesta i osnivača Inicijative slobodnih građana od kojeg traži preko tri miliona dinara”, navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija dodala je da je Osnovni sud u Novom Pazaru Paučinca već tri puta osudio, a da su dve Mahmutovićeve tužbe odbačene.

Građanske inicijative nominovale su i kompaniju “Galens” za titulu “Korporativni siledžija godine” zbog podnošenja pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore.

Nakon nominacija, žiri će izabrati kandidate za uži izbor, a konačni “pobednici” Evopskog SLAPP takmičenja biće proglašeni na prvoj Evropskoj Anti-SLAPP konferenciji, koju “CASE” koalicija i Evropski centar za slobodu štampe i medija organizuju pod patronatom Evropskog parlamenta u oktobru ove godine u Strazburu.

Ta konferencija okupiće članove “CASE” koalicije, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politika, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva, u cilju mapiranja mogućnosti zaštite i podrške metama ovakvih tužbi.

SLAPP tužbe, zloupotrebljavajući pravo na sudsku zaštitu, koriste moćnici, uglavnom političari, javni službenici i sve češće privatne kompanije bliske vlasti, kako bi zastrašili i ućutkali javne kritičare uvlačeći ih u dugotrajne i finansijski iznurujuće pravne postupke.

Mete su novinari, aktivisti, uzbunjivači i branitelji ljudskih prava.

izvor: radio Sto plus

Slični članci

Back to top button