DruštvoHronika

Oružje kupuju i preko oglasa

Vatreni obračuni na ulicama česta su tema na stupcima crne hronike. Glavni uzrok, smatraju stručnjaci, je to što se do oružja može doći čak i preko glasa. Dokazivanje postojanja krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i ekspozivnih materija nije nimalo lako, ali ako se nađe DNK trag, onda to dovodi do identifikacije počinilaca.

Kriminolog Velimir Rakočević za Pobjedu objašnjava da je za ovo krivično djelo moguće obezbijediti dokaze samo u slučaju da se oružje ili eksplozivne materije pronađu kod učinioca ili da se na oružju pronađu tragovi. “Kompleksnija je situacija kada se oružje ili eksplozivna materija koristi za druga djela kao što su krvni delikti, koji su znatno teži od oružja. DNK je jedna od najznačajnijih metoda dokazivanja u kriminalistici i ukoliko se ovaj trag pronađe na oružju ili eksplozivnoj materiji onda to vodi do počinioca”, pojašnjava Rakočević.

On navodi da se za dokazivanje ovog krivičnog djela koriste brojne operativne, istražne i specijalne radnje.

“Ukoliko učinilac aktivira eksplozivnu napravu, tada postoji opasnost od kontaminacije bioloških tragova koji se unište usljed visoke temperature i slično”, objašnjava Rakočević.

Navodi da je kaznena politika za ovo krivično djelo relativno blaga i da bi je trebalo pooštriti.

“Najveći značaj ima prevencija i smanjenje dostupnosti oružja i eksplozivnih materija. Nauka koja se bavi otkrivanjem zločina kriminalistika je toliko napredovala da ne postoji krivično djelo koje se ne može rasvijetliti, odnosno učinioci identifikovati i procesuirati”, pojašnjava on.

Slični članci

Back to top button