Društvo

Jurić: prividna podrška

Ne želim da verujem da bezvoljnost ministra (policije Aleksandra) Vulina može da bude jača od volje države i ostalih ministarstava od kojih dobijamo podršku za uvođenje sistema Amber Alert, ocenio je danas predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić na javnoj raspravi kojoj ponovo nije prisustvovao predstavnik MUP.

Okruglom stolu i javnoj raspravi o uvođenju Amber Alert sistema u Srbiji prisustvovali su ministarka pravde Maja Popović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i predsednica Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković, kao i predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Fondacije Share, Centra za prava deteta i organizacije ASTRA, saopštio je Centar na čijem čelu je Jurić.

“Međutim, uprkos kontinuiranoj i javnoj podršci premijerke Ane Brnabić, MUP je, kao i prethodnog puta, ignorisao ovu tematiku”, ukazao je Jurić i zapitao da li “nepojavljivanje” predstavnika MUP znači da samo prividno dobijaju podršku za uvođenje Amber Alert sistema ili je nešto drugo po sredi.

“Ne znam, ali sigurno je da tehnički ne možemo ovo sprovesti u delo bez MUP”, rekao je Jurić uz opasku da ipak očekuje “konstruktivnu saradnju”. Ambasador Godfri je, podsećajući da je SAD uvela Amber Alert još 1996. godine, istakao da to nije mali poduhvat.

“Svi moraju da se uključe, od najkrupnijih do najsitnijih relevantnih činioca, dakle mora se uključiti i građanstvo”, poručio je Godfri, uz poruku da svi okupljeni oko ove teme imaju njegovupunu podršku, “iskustvenu, logističku i materijalnu”.

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da je neophodno da se ostvari “nacionalni konsenzus” na ovu temu.

“Ovo je kompleksna, bolna ali izuzetno važna tema, kojoj ne možemo da pristupimo incidentno, nego sistemski i nju ne mogu da vode pojedinačno fondacije, organizacije ni pojedinci, nego moramo svi zajedno da se uključimo kako bi sistem Amber Alert bio zakonski usvojen u našoj zemlji”, rekla je Popović i poručila da “iza njega prosto mora da stoji i država i sva ministarstva”.

Predsednica Fondacije Novak Đoković, Jelena Đoković zahvalila je Juriću što je svoju ličnu tragediju usmerio u svrhu brige za svu decu, a samim tim i brige za roditelje koji, poput nje, razmišljaju o zlu koje preti deci. “I sama sam majka dvoje male dece i ta zabrinutost ne jenjava, ali mislim da svi možemo da doprinesemo i izborimo se za bolju zajedničku budućnost”, istakla je Jelena Đoković.

Slični članci

Back to top button