Društvo

Fejzić: Muslimani u ramazanu treba da pokažu strpljivost

- Mislim da ponekad nismo bili dovoljno svjesni blagodati džamije i namaza u džematu, kao i nekih ibadeta koje smo mogli da praktikujemo u džamiji. Nadam se da ćemo nakon svega ovoga još više cijeniti i razumijeti vrijednost zajedničkih djela i molitve“, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić

PODGORICA (AA) – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) pozvao je vjernike da tokom mjeseca ramazana pokažu strpljivost i slušaju savjete stručnjaka.

Fejzić je istakao da se u vremenu pandemije muslimani moraju pridržavati uputa vjerskih i zdravstvenih insitucija.

“Ako je proporuka nauke da se treba čuvati i izolovati, muslimani trebaju to da slušaju. Mi imamo potporu i u Kur’anu gdje uzvišeni Allah kaže: “Ne dovodite sami sebe u propast i pogibiju“. Imamo praksu božijeg poslanika Muhameda a.s. koja se apsolutno može uzeti u obzir u ovom današnjem stanju , a u kojoj kaže: “Ako se u nekom mjestu pojavi zarazna bolest ne idite u to mjesto, a ako ste se zadesili u tom mjestu ne izlazite iz njega dok bolest ne prođe“. Islam je uvijek kompatibilan sa naukom i upravo u mjesecu ramazana došle su prve riječi Božije objave koje se tiču nauke i koje glase-uči, proučavaj. Mi smo obavezni da poštujemo preporuke nauke“, kazao je Fejzić.

On je istakao da su se Islamska zajednica i vjednici u Crnoj Gori zbog pojave koronavirusa morali privikavati na novi način organizacije vjerskog života u toj zemlji. Fejzić je podsjetio da su od pojave virusa privremeno obustavljeni namazi u džametu, ali i da su muslimani ove godine uskraćeni za zajedničke molitve i iftare tokom razamana.

“Ovo je jedan tužan početak mjeseca ramazana i prvi put da se ove generacije suočavaju sa ovakvom situacijom. Nadati se da će biti i poslednji put. Mislim da ponekad nismo bili dovoljno svjesni blagodati džamije i namaza u džematu, kao i nekih ibadeta koje smo mogli da praktikujemo u džamiji. Nadam se da ćemo nakon svega ovoga još više cijeniti i razumijeti vrijednost zajedničkih djela i molitve“, smatra Fejzić.

Reis je podsjetio da je Islamska zajednica od samog početka pandemije poštovala proporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Reis je istakao da se muslimani u Crnoj Gori strogo pridržavali uputa zvanilnih institucija.

“Islamska zajednica je čak i pohvaljena od najviših državnih funkcionera kako dosljedno poštuje sve preporuke. Slijedeći sa jedne strane naše šerijatske izvore Kuran i sunnet i sa druge strane struku i nauku mi smo se odlučili da obustavimo zajedničke namaze u džamijama. One nisu u potpunosti zatvorene jer vjerski službenici idu u džamije i oglašavaju namaze ali, nažalost, nismo u mogućnosti da se molimo zajedno“, kazao je Fejzić.

Slični članci

Back to top button