Društvo

Šarčević: Manje od pet odsto roditelja izabralo nastavu od kuće

Više od 50 odsto škola u Srbiji završilo je ankete putem kojih su roditelji izabrali da li će im deca od 1. septembra ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn

To je danas izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da je manje od pet odsto izabralo učenje od kuće.

Gostujući na Pinku, Šarčević je rekao da je TV nastava za septembar gotovo nasnimljena, odnosno da je snimljeno oko 75 odsto sadržaja, za sve nivoe, prenosi B92.

“Snima se na osam jezika nacionalnih manjina i to je nešto što nije uradila nijedna država. Imamo snimljenu celu nastavu za osnovnu školu, gimnaziju i opšte stručne predmete, odnosno 15 strukovnih oblasti rada”, rekao je Šarčević.

Istakao je da resorno ministarstvo vodilo računa i o manjinama, nastavnicima i njihovim radnim listama, higijeni u školama, održavanju distance, nošenju maski…

Za sutra je, kaže, zakazan sastanak sa Zajednicom škola za decu sa posebnim potrebama za koje ministarstvo traži rešenja i istakao da je sistem veliki i da sve mora da funkcioniše.

Kometarišući kritike da će se virus korona pojaviti u školama, rekao je da su epidemiolozi naložili da i deca nose maske, a da rukavice nisu obavezne.

Kako je objasnio, đaci će nositi maske tokom ulaska u školu i tokom boravka na času, osim ako učenik ne odgovara, kada mu se eventualno dozvoljava da je skine.

“Nosi masku na odmoru i odlazi kući”, rekao je Šarčević i dodao da je boravak u školi najbezbedniji deo dana za đake jer se tu kontroliše da li nose masku.

Ministar je rekao da i roditelji moraju da budu uključeni tako što će svojoj deci meriti temperaturu pre polaska u školu.

Naveo je da su časovi skraćeni na 30 minuta i da je to dovoljno za glavni deo časa, a će deo posla koji ne stigne da se uradi tokom nastave u školama biti urađen onlajn, dok je fizičko modifikovano.

Dodao je da je napravljeno uputstvo koje će ići sutra, a koje govori da prvi časovi u svim školama treba da budu posvećeni epidemiji.

Šarčević je poručio da nema razloga za brigu kada je reč o početku školske godine i da će sve biti onako kako treba da bude, te svim đacima, a posebno prvacima, poželeo srećan polazak u školu.

Slični članci

Back to top button