Hronika

Prekomerna upotreba sile

Jukom i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i brzu reakciju MUP kojom su dva policajca suspendovana nakon tog slučaja.

BEOGRAD, 05. novembar 2021.(FoNet) – Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda danas su najoštrije osudili “prekomernu upotrebu sile i brutalno prebijanje” u Novom Pazaru u kome je u policijskoj akciji hapšenja 3. novembra teško povređen M.M, a kome je usled teških povreda zadobijenih tom prilikom odstranjena slezina.

Jukom i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i brzu reakciju MUP kojom su dva policajca suspendovana nakon tog slučaja.

Ukazali su da je taj deo Srbije veoma osetljiva sredina, naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog kojih su građani i građanke izgubili poverenje u instituciju policije.

Većina slučajeva torture  u Sandžaku nije dobila sudski epilog, a žrtve nisu obeštećene, te ovaj i svi nedavni događaji prebijanja dodatno opterećuje građane Novog Pazara, koji inače imaju nizak stepen poverenja u državne institucije i organe, ocenile su dve organizacije u zajedničkom saopštenju.

Dve organizacije su istakle da samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i pravosuđa može doprineti vraćanju poverenja građana i građanki Sandžaka u institucije države Srbije i apelovale na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo i da javnost bude obaveštena o svim preduzetim radnjama.

Slični članci

Back to top button