Hronika

Smrt najpoznatijeg balkanskog osvetnika

Jedan od najpoznatijih osvetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije Cetinjanin Nikola Kaluđerović (82) preminuo je 10. oktobra ove godine. Vijest o njegovoj smrti je starije građane Crne Gore, kao i one iz velike Jugoslavije podsjetila na tragediju porodice Nikole Kaluđerovića, kao i na čojstvo, hrabrost, ponos, nesreću i zlu kob koje sa sobom nosi krševita Crna Gora.

Nikola Kaluđerović je u avgustu 1987. godine izgubio sina Željka, jedinca, koji je imao tek 23 godine, a koji je ubijen ispred kafića Čarli na Cetinju. U tom kafiću izbila je tuča kada se mlađi Kaluđerović umiješao u namjeri da smiri situaciju. Njega je tada Rade Grdinić ranio iz pištolja, a Željko je podlegao ranama tri dana kasnije u podgoričkoj bolnici.

Godinu i po kasnije Željkov otac Nikola Kaluđerović je iz osvete ubio Grdinićevog brata Rajka i nedužnog Dragana Šofranca. Nakon dvostrukog ubistva i suđenja, prvog koje je prenošeno putem televizije, širom Jugoslavije, Nikola Kaluđerović osuđen je na dvadeset godina za dvostruko ubistvo iz bezobzirne osvete. Odležao je nešto manje od devet.

Nikola i njegova supruga Anđe su svakodnevno obilazili grob sina jedinca.

Izvor: CdM

Slični članci

Back to top button