Hronika

Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora zbog genocida u Srebrenici

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od momenta lišenja slobode 30. novembra 2015. pa do 29. decembra 2015.

SARAJEVO (AA) – Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom je optuženi Srećko Aćimović oglašen krivim da je počinio krivično djelo genocid.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od momenta lišenja slobode 30. novembra 2015. pa do 29. decembra 2015. godine.

Optuženi Srećko Aćimović kriv je što je za vrijeme široko rasprostranjenog i sistematičnog napada preduzetog u periodu od 6. jula 1995. do 1. novembra 1995. godine, od strane pripadnika VRS-a i MUP-a RS, a usmjerenog na pripadnike bošnjačkog naroda u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica pomogao izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata – da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka koji su kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajni dio te etničke skupine.

Na taj je način pomogao da se Bošnjaci djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina.

Slični članci

Back to top button