Hronika

Obijena i opljačkana biblioteka i arhiva Matice Bošnjaka Sandžaka

"Kad ljudi prestanu čitati knjige oni, ujedno, prestaju misliti" citirao je Akademik Krcić čuvenog ruskog pisca Dostojevskog, pokušavši da svede utiske ovog nemilog događaja.

Akademik Šefket Krcić, predsjednik Matice Bošnjaka Sandžaka, saopštio je za naš portal da je, prije nekoliko dana, izvršen upad i obijanje prostorija te institucije u Novom Pazaru.

” Ovo je za mene i sve članove naše kulturne i znanstvene institucije najteži i najbolniji dan. Za vrijeme više od tri decenije našeg egzistiranja u Sandžaku, napravljena nam je velika šteta, čak teže nego za vrijeme djelovanja diktatorskog Miloševićevog rezima” – izmedju ostalog je naglasio akademik Šefket Krcić , predsjednik Matice Bošnjaka – Drustva za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka.


Kako smo saznali, članovi Matice Bošnjaka su prijavili Upravi policije da su obijene prostorije ove sandžačke institucije (koja je i jedna od suosnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća), koja ima svoju nacionalnu Biblioteku i Arhiv sa pozamašnim fondom u regionu, koji je smješten u jednoj starijoj zgradi u ulici Mehmeda Alibašića br. 14 u Novom Pazaru.


Provalnici su obili sporedna vrata i odnijeli kulturne dragocjenosti i tehnicka učila, laptop, štampače, mnoge torbe sa dokumentima i napravili premetačinu sa slikama i drugim kulturnim dragocjenostima.

Naša institucija, koja unutar sebe ima više djelatnosti, Enciklopediju Sandzaka ( projekat od univerzalne edukativne važnosti), Institut humanističkih nauka, te Udruženje pisaca Sandžaka, zasluzujemo da budemo zastićeni od strane institucija ovoga grada i države.
Ovako, ostali smo na vjetrometin – naglasio je izmedju ostalog akademik Krcić.


On je izrazio očekivanje da će nadležne institucije da iskorače u traženju i sankcionisanju počinilaca ovog nedjela.

Slični članci

Back to top button