Kultura

Pirinče, instrument koji je sačuvala Naka Nikšić

PRIJEPOLJE – Sutra će u Domu kulture, u okviru programa namenjenih zaštiti kulturne baštine Bošnjaka, biti održan program pod nazivom „Pirinče – instrument koji nestaje“ u cilju popularizacije ovog drevnog instrumenta i sviranja na njemu.

Planirano je da publici kroz dokumentarni film i mali koncert, bude predstavljen ovaj redak instrument koje je polako nestaje iz tradicije Bošnjaka pešterskog kraja.

Pirinče je vrsta svirale sa šest rupica na jednakoj udaljenosti i prstenovima na krajevima,što druge svirale često nemaju. Interesantan je po načinu sviranja jer narodni svirači ne uzimaju vazduh na usta nego na nos, tako su u stanju da satima sviraju bez prestanka.

Prema rečima Ibrahima Aličkovića, urednika za programe bošnjačke nacionalne manjine u Domu kulture, biće to prilika da posetiocima bude predstavljen i istoimeni projekat Kulturno-umetničkog društva mladih Novog Pazara. On se upravo odnosi na zaštitu instrumenta pirinče kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa Bošnjaka koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Sastojao se iz više aktivnosti od kojih posebno mesto zauzelo dokumentovanje ovog retkog instrumenta, dok su se ostale aktivnosti odnosile na obuku za izradu instrumenta pirinča, a potom i sviranja na njemu.

Ukupno 25 polaznika od 16 do 60 godina obučeno da ovlada držanjem instrumenta, položajem usana pri sviranju, proizvođenjem zvuka, tehnikom disanja i sviranjem jednostavnih melodija.

Štampana je i brošura pod nazivom “Pirinče – instrument koji nestaje” koju će posetioci moći da dobiju po završetku projekcije filma i mini koncerta po melodijskim obrascima narodnih svirača.

Pijanistkinja i naučnica dr. Naka Nikšić istraživanjem i energijom sačuvala je instrument pirinče od zaborava.

photo SNews

Slični članci

Back to top button