Recepti

Hleb sa sirom, belim lukom i začinskim biljem, čorba od belog luka i parmezana

Recept iz emisije Čini i začini (Kitchen TV)

525 g brašna

7 g suvog kvasca

1 kašika šećera

1/4 kašičice soli

1/4 kašičice sušenog timijana

2 kašičice sušenog bosiljka

8 čenova belog luka

4 kašike maslinovog ulja +

2 kašičice maslinovog ulja

0,5 dl mlakog mleka

2,8 dl mlake vode

120 g sira (tipa gauda ili sl.)

Način pripreme:

U većoj činiji pomešati brašno, kvasac, šećer, so, timijan, 1 kašičicu bosiljka i stišnjeni beli luk. U drugoj činiji pomešati 2 kašike maslinovog ulja, mleko i vodu, postepeno sipati u mešavinu sa brašnom i mutiti kratko viljuškom dok se masa ne sjedini. Prebaciti na blago pobrašnjavljenu radnu površinu i mesiti testo dok ne postane glatko i elastično. Premazati ga sa malo ulja, staviti u činiju i prekriti providnom folijom, pa ostaviti da narasta oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Na blago pobrašnjavljenoj površini razvucite testo u veći pravougaonik. Premazati ga mešavinom 2 supene kašičike maslinovog ulja i stišnjenog belog luka. Posuti kašičicom bosiljka i sa 3/4 količine rendanog sira, pa ga iseći na 6 jednakih traka. Trake poređati jednu preko druge, pa ih opet iseći na 6 jednakih komada. Složiti sve dobijene listiće na jednu gomilu i prebaciti u podmazani pleh.

Prekriti providnom folijom i ostaviti da raste još najmanje 30 minuta. Posuti naraslo testo preostalim sirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 35 minuta.

Hleb poslužiti odmah, dok je još vruć.

Čorba od belog luka i parmezana

1 glavica belog luka

2 krompira

2 kašike putera

2 kašike brašna

5 dl mleka

1 dl neutralne pavlake za kuvanje

1/2 kašičice belog bibera

1/2 kašičice muškatnog oraščića

30 g rendanog parmezana + malo za serviranje

Način pripreme:

Odseći vrh glavice belog luka, malo je posoliti i poprskati maslinovim uljem, zamotati u aluminijumsku foliju i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, pa kuvati u dosta posoljene vode dok ne omekša.

U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko pržiti, oko 30 sekundi. Postepeno uliti mleko, sve vreme mešajući, dodati pavlaku, 1 kašičicu soli, beli biber i muškatni oraščić i kuvati dok se masa malo ne zgusne, povremeno mešajući. Prebaciti u blender, dodati proceđeni, kuvani krompir, pečeni beli luk istisnut iz ljuspe i izblendirati u glatku masu. Vratiti u šerpu, dodati oko 2,5 dl mlake vode, parmezan i so po svom ukusu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta. Gustinu regulisati dodavanjem vode po potrebi.

Servirati vruće sa listićima parmezana, malo ljute paprike i kojom kapljicom maslinovog ulja.

Slični članci

Back to top button