Kultura

Singularitet! Nova knjiga i novi film

NOVI PAZAR – Časopis SENT u istoimenoj ediciji objavio je knjigu poezije “Singularitet” mlade autorke Birsene Džanković.

“Poema “Singularitet” je moja treća objavljena knjiga. Radi se o dvojezičnom izdanju, naime, objavljen je i prijevod na engleski jezik koji potpisuje Danijela Jovanović. Za likovno rješenje bila je zadužena Dragana Nikolić. Ovim stihovima nastojala sam istražiti novi svijet, istovremeno eksperimentišući u pjesničkom izrazu. Kroz ovaj pjesnički iskaz nastojim tragati, propitivati, saznavati, otkrivati. Na tragu eksperimenata nastaje poema “Singularitet” koju iznosim pred čitaoce”, rekla je Birsena Džanković.

“Riječi su naši tragovi. Šta ćemo naći na kraju nešeg puta, zavisi od toga za čime smo sve ili za čime smo najviše tragali”, rekla je književnica koja radi u prosvjeti i istovremeno uređuje knjićevni časopis Eckermann.

Birsena Džanković je rođena 1988. u Novom Pazaru. Diplomirala je i masterirala na Državnom univerzitetu u Novom pazaru.

“Singularitet” je 47. knjiga u ediciji SENT.

Istovremeno, Mirza Halilović je režirao film “Singularitet” o poeziji Birsene Džanković. Mirza Halilović je rođen 2005. u Novom Pazaru i ovo je njegov drugi film koji možete pogledati na linku ispod.

Singularitet, Mirza Halilović

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button