Kultura

Šantićeve večeri poezije

Manifestaciju svečano otvara Željka Cvijanović

MOSTAR (AA) – Srpska kulturna i prosvjetna društva Prosvjeta i Gusle i ove godine organizatori su tradicionalne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja će u Mostaru po 101. put započeti u nedjelju, 11. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovog puta manifestacija će biti organizovana u drugačijim uslovima uz strogo poštivanje mjera i preporuka donesenih od strane kriznih štabova, povodom epidemije koronavirusa.

Predsjednica Prosvjete u Mostaru Sanja Bjelica – Šagovnović istakla je da je manifestacija održavana i u težim uvjetima od onih koji vladaju danas, da je starija od stotinu godina te da je davno izašla iz okvira pjesničkog događaja, uključujući i sadržaje poput izložbi, predstava i promocija knjiga.

Svečano otvaranje planirano je za nedjelju u 18 sati, a prvi događaj je izložba nazvana “Nemanjići – rađanje kraljevstva”, autora Petra Đinovića.

“Sam Šantić mnogo je pisao o Nemanjićima i to je jedan od povoda za organizaciju izložbe. U poetskom dijelu večeri čut ćemo i lijepe pjesme, a sama izložba sačinjena je od kostima koji su izrađeni za snimanje igrane serije ‘Nemanjići’. Istog dana u planu imamo promociju knjige ‘Sto Sizifovih pravila’ i izložbu o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis, autora Bojana Jokanovića te početak prosvjetne škole Srpskog jezika, historije i kulture”, najavila je Bjelica – Šagovnović.

Drugog dana manifestacije u planu je predavanje o značaju Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti te dodjela stipendije “Vladimir Ćorović”. I ove godine prema tradiciji jedan od planiranih programa upriličit će se u Nevesinju. To će biti utorak, a mjesto radnje je Galerija Nevesinje.

Za srijedu je u Vladičanskom dvoru u Mostaru planirana promocija knjige “Hercegovački vijenac”. Izložba “Petar Kočić – život i rad“ zakazana je za petak, a posljednje večeri manifestacije, u nedjelju 18. oktobra posjetioci će imati priliku vidjeti izložbu dokumentarne građe “Književni krug”, Šemsudina – Zlatka Serdarevića.

Bjelica – Šagovnović istakla je kako srpska društva danas nastoje njegovati i čuvati jezik i kulturu svog naroda, ali istovremeno djelovati i na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je njegovao i sam Šantić, a to su sloboda, ljubav i suživot.

“Nastojimo sarađivati s drugim institucijama i društvima u gradu, Bosni i Hercegovini i regionu. Večeri su mjesto susreta i saradnje”, kazala je, napominjući i da će dva sadržaja biti organizovana na otvorenom – ispred Saborne crkve u Bjelušinama zbog epidemije koronavirusa.

Slični članci

Back to top button