Sport

Sarajlija koji je izbacio Francuze sa EP: Petković tečno govori 7 svetskih jezika

Petković će imati priliku da dodatno ispiše istoriju sa Švajcarskom, koja će u petak od 18 sati igrati u četvrtfinalu Eura protiv Španije u Sankt Peterburgu.

Vladimir Petković, selektor fudbalske reprezentacije Švajcarske, dospeo je u centar interesovanja sportske javnosti nakon što je švajcarska reprezentacija, posle boljeg izvođenja penala, izbacila aktuelnog svetskog šampiona, selekciju Francuske.

Petković je rođen u Sarajevu, a fudbalsku karijeru počeo je u omladinskim selekcijama Igmana s Ilidže. S 15 godina prešao je u Sarajevo. U Bordo klubu je i započeo bogatu igračku karijeru te bio član šampionske generacije 1985. Igračku karijeru završio je 1999. godine.

Najviše nastupa zabilježio je igrajući za Chur 97 i Bellinzonu, gdje je započeo i svoj trenerski put. Nakon toga je kao trener vodio Malcantone, Lugano, Young Boyse, Samsunspor, Sion i Lazio. Pre sedam godina preuzeo je reprezentaciju Švicarske s kojom je prošao grupnu fazu i na Euru 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Ove godine je napravio i korak dalje plasmanom u četvrtfinale Eura.

Ono što je postalo posebno interesantno javnosti je i njegov, nimalo običan, životni put koji nije najdirektnije vezan za sport. Gazzetta dello Sport otkriva priču po kojoj je Petković u svom životu prodavao nameštaj, odeću i knjige, a prikupljeni novac u potpunosti je donirano u dobrotvorne svrhe.

Petković govori sedam jezika (bosanski, engleski, francuski, španski, njemački, ruski i italijanski), što je još jedan njegov kvalitet i olakšavajuća okolnost koja mu pomaže da ga svi razumiju.

Slični članci

Back to top button