Kultura

Premijera dokumentarnog filma “Bekim Fehmiu” zakazana za 15. jun u Prizrenu

Snimanje filma počelo u Beogradu, a nastaviće se u Bekimovom rodnom gradu Sarajevu, a potom i u Zagrebu, Prizrenu, Tirani, Skoplju, Kanu, Njujorku i mnogim drugim mestima

PRIŠTINA (AA) – Premijera dokumentarnog filma “Bekim Fehmiu”, o glumačkom velikanu, planirana je za 15. juni ove godine u Prizrenu, na desetu godišnjicu njegove smrti.

Na konferenciji za medije održanoj u holu Nacionalnog pozorišta Kosova u Prištini govorili su scenarista filma, novinar i publicist Fahri Musliu i Valmir Tertini, mladi reditelj iz Đakovice, koji radi u Tirani.

Oni su rekli da će film kroz izjave Bekimovih kolega, prijatelja i članova porodice oživeti lik i delo najvećeg albanskog filmskog glumca u prošlom veku, koji je stekao svetsku slavu.

Kako je izjavio Tertini, snimanje filma je počelo u Beogradu, a nastaviće se u Bekimovom rodnom gradu Sarajevu, a potom i u Zagrebu, Prizrenu, Tirani, Skoplju, Kanu, Njujorku i mnogim drugim mestima.

“Bekim je u Italiji snimio 15 filmova i mi ćemo ići i u Rim da snimamo”, kazao je Tertini.

Scenarista Musliu izjavio je da će film biti dugometražni i da je premijera planirana za 15. juni ove godine, na desetu godišnjicu smrti i to u Prizrenu, gradu u kome je veliki glumac odrastao.

“Odmah sutra i prekosutra, nakon prizrenske premijere, film će biti prikazan u Tirani i Beogradu, a potom i u drugim centrima na Kosovu, ali u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zato što postoji veliko interesovanje za ovaj film”, kazao je Musliu.

On je kazao da je snimanje počelo nakon dugih priprema, ali bez dovoljno finansijskih sredstava. Kako je kazao, Centar kinematografije Kosova nije bio zaintresovan da finansira ovaj film, ali jeste Centar nacionalne kinematografije Albanije.

Međutim, ekipa se nada da će uspeti da dobije dodatna sredstva od Ministarstva kulture Kosova, ali i od kulturnih institucija iz Srbije i drugih država regiona. Producentska kuća koja snima film je Sinemanija iz Tirane.

Bekim Fehmiu (1936-2010) je Fakultet dramskih umetnosti završio u Beogradu, gde je živeo do kraja života. U bivšoj Jugoslaviji bio je velika zvezda ’60-ih i ’70-ih godina prošlog veka.

Proslavio se filmom “Skupljači perja”, koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu. Glumio je u Italiji i drugim evropskim zemljama i prvi je glumac s evropskog istoka koji je snimao za zapadne produkcije. Glumom je prestao da se bavi 1987. godine iz protesta zbog srpske antialbanske propaganda, a 15. juna 2010. godine izvršio je samoubistvo u svom stanu u Beogradu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button