Kultura

Prva pesnička knjiga Aide Camović

Mlada Novopazarka se osim slikarstva iskazala u literaturi.

NOVI PAZAR – Književni časopis Sent u istoimenoj ediciji objavio je zbirku pesama “Mikroplastika” Aide Camović.

Reč je o pesničkom prvencu izuzetno modernog izraza kojim je Camovićeva hrabro zakoračila u svet literature. Ona je rođena 1995. u Novom Pazaru gde je diplomirala likovnu umetnost na DUNP, a trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Pored toga što je veoma zapažen njen likovni rad, Camovićeva se ovom knjigom iskazuje kao darovita pesnikinja, a ona istovremeno priprema i esejističku knjigu koja se temelji na tumačenju doživljaja jedne boje, rekao je urednik Enes Halilović.

“Crtanje me uči da posmatram i uočavam, a preduslov za nastanak pesme je: biti dobar posmatrač”, rekla je Aida Camović koja ističe kako slika da bi stvorila nešto lepo, a piše tek onda kada se u njoj doživljaji akumuliraju.

Na naslovnoj strani knjige je slika “Prostor”, takođe delo Aide Camović.

“Naime, Anri Matis je smatrao da slikarstvo predstavlja umetnost za sve umne radnike koja će biti sredstvo za umirenje i ublaženje napetosti, nešto kao udobna fotelja koja oslobađa fizičkog zamora. Dakle, na knjizi je fotelja, a u knjizi potreba za oslobađanjem nataloženog”, zaključila je Aida Camović.

Aida Camović, photo: privatna arhiva

Slični članci

Back to top button