Kultura

Novi roman Dušana Miklje

Pisac, profesor, novinar i prevodilac Dušan Miklja obradovao je čitaoce i poštovaoce svog rada novim romanom Životi za iznajmljivanje, koji će uskoro biti u prodaji, u izdanju Vulkan izdavaštva.

Sam naslov knjige Životi za iznajmljivanje jeste svojevrsna metafora neslobode. Ona oslikava sudbine potlačenih i nedužnih, žednih života i gladnih slobode. Pišući o ocu koji je 1941. godine bio u zarobljeništvu, a potom u nemačkom logoru i na Golom otoku, Dušan Miklja ispripovedao je priču o snazi ljudskog duha. U njoj će se pronaći svi oni koji su bar jednom u životu bili spremni da sve što imaju daju za gram apsolutne slobode – one koja će im doneti pravo da misle, osećaju i delaju po sopstvenom nahođenju.

Ovo je istinita priča o dečaku koji nikada nije prestao da čeka svog oca. I kada je proputovao svet i stigao do najudaljenijih tačaka na zemaljskoj kugli, nastavio je da traži deliće slagalice koji su nedostajali kako bi očeva slika bila celovita. Međutim, nakon što je sve delove stavio na njihovo mesto, na toj slici nije video samo oca već i jednu porodicu, jedno detinjstvo, prizemnu kuću na Dorćolu, neumorne majčine ruke i žišku cigarete među očevim prstima. Godine su prolazile i odnele u zaborav sve osim svetlosti cigarete koja je ispunila čak i najgušći mrak, i tako se zauvek preselila u dečakove oči.

Dušan Miklja je dobitnik brojnih prestižnih nagrada za svoj višedecenijski rad. Knjiga Životi za iznajmljivanje je delo u koje su utkane emocije i istina ljudi koje će nam dodirnuti srca.

Naručiti preko sajta www.vulkani.rs.

Slični članci

Back to top button