Kultura

Omladinski hor TURKSOY održao koncert u Novom Pazaru

- Koncert kamernog omladinskog hora TURKSOY u Novom Pazaru obilovao je delima svetskih klasika, turskih autora te jedinstvenim muzičkim delima poznatih autora zemalja članica TURKSOY-a

NOVI PAZAR (AA) – Omladinski hor Međunarodne organizacije turske kulture (TURKSOY) započeo je turneju po Evropi, a večeras je nastupom u koncertnoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra publiku oduševio izvedbama a kapela numera različitih prostora i kultura.

Jedinstvena grupa mladih i talentovanih umetnika u Novi Pazar je stigla nakon uspešno održanog koncerta u Plovdivu, najstarijem gradu Bugarske i Evropskoj prestonici kulture za ovu godinu.

Događaj kakvom do sada stanovnici grada smeštenog na obalama Raške i Jošanice nisu prisustvovali organizovali su Gradska uprava Novog Pazara, Kulturni centar, Centar za tursku kulturu Novi Pazar i KUD mladih Novi Pazar, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Srbiji i Instituta “Yunus Emre”.

Koncert kamernog omladinskog hora TURKSOY u Novom Pazaru obilovao je delima svetskih klasika, turskih autora te jedinstvenim muzičkim delima poznatih autora zemalja članica TURKSOY-a.

“Naš dolazak u Novi Pazar nije se desio slučajno. Prošle, a i ove godine smo uspostavili saradnju s folklornom grupom KUD mladih iz Novog Pazara. Oni su učestvovali na manifestacijama u dva grada koje smo mi organizovali i tako je došlo do saradnje“, rekao je u izjavi za AA generalni sekretar Međunarodne organizacije turske kulture Duisen Kasseinov.

Novi Pazar ove godine vodeći je grad u Srbiji po broju održanih i planiranih kulturnih dešavanja. Za direktora novopazarskog Kulturnog centra Huseina Memića koncert hora TURKSOY jedinstven je događaj ovog leta, a proizašao je iz saradnje i razmene kulturnih sadržaja s nadležnim institucijama Republike Turske.

“Želim da napomenem da smo, pa zahvaljujući i ovom događaju, u Kulturnom centru samo tokom ove nedelje imali oko 4.500 posetilaca. Nisam siguran da li u regionu neki Kulturni centar ima toliko sadržaja. Za nas je posebno važno da ovakvi događaju svetskih razmera budu organizovani i u Novom Pazaru, to je nešto što ranije nismo imali”, rekao je direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić.

Omladinski hor TURKSOY čine umetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske i Rusije (Baškurdistan i Tataristan).

TURKSOY je osnovan 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske.

Kasnije su se TURKSOY-u priključili i Turska Republika Severni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tataristan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok moldavska Gagauzija ima status promatrača.

Više od 25 godina TURKSOY različitim aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno nasleđe budućim generacijama.

Hor TURKSOY-a koji je za kratko vreme osvojio brojna priznanja, za razliku od njihovog orkestra prvi put je na turneji po Balkanu. Nakon koncerta u Novom Pazaru, trupa putuje u Crnu Goru gde će održati dva koncerta, a potom i u Hrvatsku i Portugal.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button