Kultura

U Sarajevu obilježena godišnjica smrti Mevlane

Poznati sufijski pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava manifestacijom "Seb-i Arus"

SARAJEVO (AA) –  U Sarajevu je tradicionalno obilježena 746. godišnjica smrti Hz. Mevlane Dželaluddina Rumija.

Programu su, između ostalih, prisustvovali Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB), gradonačelnik Erzuruma Mehmet Sekmen, gradonačelnici, načelnici općina iz Turske, ali i brojni građani iz Sarajeva.

Sekmen je tom prilikom podsjetio kako se ove godine obilježava 746. godišnjica smrti Mevlane.

”Mevlana je važan, ne samo za Konyu nego i za cijeli islamski svijet“, rekao je Sekmen.

Dodao je i kako je važno da se o Mevlani govori i u gradovima koji su u srcima Turaka. 

”I mi smo sretni kada ove prostore vidimo u miru“, rekao je Sekmen. 

Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, podsjetio je na bogato kulturno nasljeđe koje je Mevlana ostavio iza sebe.

“Ko želi da dušu svoju napuni, nek pročita Mesneviju, Fihi Ma Fihi, Divan-i Kebir i ostala djela od hazreti Mevlane”, rekao je Hadžimejlić.

Poznati sufijski pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava manifestacijom “Seb-i Arus”. Smrt Rumija se na turskom jeziku naziva i “vuslat”, što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov “povratak Gospodaru”.

Rumi se smatra jednim od najznačajnijih sufijskih pjesnika. Rođen je u Belhu 6. rebiul-evvela 604. godine po islamskom računanju vremena, odnosno 29. septembra 1207. godine. Njegovo rođeno ime je bilo Muhammed.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button