Kultura

Ambasada Švedske započela projekat: “Hajde da pričamo o jednakosti”

Cilj je da se, iz različitih uglova, osmotri uloga žene u društvu i ukaže na činjenicu da se današnje žene nalaze između više različitih uloga.

Da li ima mesta razgovoru o jednakosti u vreme krize? To pitanje biće postavljeno više puta kroz različite aktivnosti koje ambasada Švedske planira tokom jeseni u okviru projekta „Hajde da pričamo o jednakosti“.

Cilj projekta je da se, iz različitih uglova, osmotri uloga žene u društvu i ukaže na činjenicu da se današnje žene nalaze između više različitih uloga.

Digitalnim predstavljanjem romana „Pronaći sebe“ švedske autorke Agnes Lidbek, u studiju TV Sandžak i preko društvenih mreža, projekat je počeo u Novom Pazaru. Predstavljanje ovog, u Srbiji tek objavljenog, romana ambasada Švedske organizovala je u saradnji sa web časopisom za književnost Eckermann iz Novog Pazara gde će projekat o jednakosti nastaviti od oktobra, programom studija jednakosti, u saradnji sa kancelarijom OEBS u Novom Pazaru i organizacijom Forum 10.

Ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin, koji je gostovao u programu preko digitalnih kanala rekao je: „Tema rodne ravnopravnosti je veoma zastupljena u švedskom društvu. Švedska jeste rodno ravnopravna zemlja, ali upravo ova knjiga govori o tome da žena nosi veće breme nego što joj se priznaje“. Dodao je da se kultura i vrednosti jedne zemlje mogu predstaviti kroz književnost, jer se upoznavanjem raznih kultura može graditi poverenje. „To i jeste posao diplomate, da širi svoju i upoznaje druge kulture“, rekao je on.

Gošća programa bila je i autorka romana „Pronaći sebe“ koja je preko Skype-a učestvovala u programu. Istakla je da je Švedska prošla teško putovanje za osvarenje ravnopravnosti polova i da se uloge muškaraca i žena polako menjaju. „Muška dominacija je dugo bila prisutna i treba imati strpljenja i prihvatiti da se privilegije menjaju, kao i uloge u društvu“, rekla je Agnes Lidbek.

Predstavljanje romana, vodili su urednica Web magazina za književnost Eckermann Birsena Džanković, kao i njen kolega književnik Enes Halilović koji su sa gostima iz Beograda, Novog Sada, Stokholma i Beča razgovarali preko Skype-a.

„Književnost je važna skoro koliko i ljubav, a ljubav je ključ za sve brave“, rekao je Enes Halilović. On je dodao da je o uzročno-posledičnim vezama među ljudima. „Vidi se da je autorka strpljivo posmatrala svet u kome živi“, rekao je Halilović.

Roman švedske autorke „Pronaći sebe“ zajednički su objavili izdavači Treći Trg i Srebrno drvo, a sa švedskog jezika prevela je Svetlana Tot.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button