Kultura

Nova knjiga: Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.

NOVI PAZAR – Fakultet za islamske studije (FIS) objavio je knjigu prof.dr. Hajrudina Balića “Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.”

Namaz znači izvršavanje molitve, kod muslimana zauzima ključno mjesto u njihovom vjerskom identificiranju. Važan je segment sveukupnog identiteta Bošnjaka i muslimana. Namaz-molitva opjevana je u brojnim pjesmama, iskazana kroz prozu, stoljećima predstavlja inspiraciju za svaki vid umjetnosti, rekao je Balić za Kazaljku.

“Studirajući islamske nauke u arapskom svijetu, shvatio sam da je način prakticiranja vjere na ovim prostorima identičan onom kakav je uspostavljen još za vrijeme Muhammeda, a.s., i prvih generacija njegovih sljedbenika. Ta činjenica me potakla da istražim ovu oblast i da ukažem na odliku muslimana na Balkanu, ali da na neki način dam doprinos očuvanju te forme koja predstavlja specifičan identitet. Ovo je važno iz razloga što smo kao narod suočeni sa novim tumačenjima koja nastoje da u naše obredoslovlje unesu sumnju, nastojeći da prekrajaju kulturu, tradiciju pa i sam način izvršenja namaza”, rekao je Balić.

On je dugi niz godina istraživao ovu oblast, a pre pet godina se rodila ideja da svoja zapažanja, rezultate i istraživanja pretoči u knjigu.

Upitan, koju oblast sada istražuje, Balić je rekao da inspiraciju za pisanje nove knjige nalazi u djelima mislioca čija dostignuća nadilaze vrijeme u kom su nastala.

“Trenutno se bavim sakupljanjem tekstova za koji smatram da sadrže mudrosti, važne poruke i pouke za život i ljude. Također zapisujem neka svoja zapažanja iz okoline u kojoj živim, ali i analiziram događaje koji su vrijedni pažnje. Nadam se da će na kraju sve to biti zbirka vrijedna publikacije”, rekao je Balić koji se bavi i prevođenjem sa arpaskog.

On je rođen 1976. Diplomirao je teologiju u Tripoliju, u Libanu, doktorirao na FIS-u.

“Boravak u Libanu mi je pomogao da upoznam svijet u malom, da živim u specifičnom ambijentu gdje se susreću tri najznačajnije vjere, ali i gdje se prelamaju i sukobljavaju interesi velikih sila. Zasigurno, za nekoga ko dolazi sa Balkana to nije velika novina ali je svakako dodatno iskustvo koje, uz znanje koje stiče, može biti dragocjeno za ovdašnje prilike”, zaključio je prof. dr. Hajrudin Balić.

Slični članci

Back to top button