Društvo

U toku završne pripreme za sutrašnji početak emitovanja BIR Televizije

Tokom mjeseca ramazana bit će emitovano deset sati programa dnevno

SARAJEVO (AA) – Emitovanje televizijskog programa BIR Televizije trebalo bi početi sutra, prvog dana za muslimane odabranog mjeseca ramazana, u 12 sati, a u toku su završne pripreme.

Tokom mjeseca ramazana bit će emitovano deset sati programa dnevno.

BIR TV se distribuira u mreži kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, a trenutno je dogovorena saradnja s osam kablovskih operatera u BiH, jednim operaterom za Zapadnu Evropu te jednim za Ameriku.

Media centar Islamske zajednice je u intenzivnim pregovorima i s nekolicinom drugih operatera za distribuciju programa, s ciljem da BIR TV dopre do što većeg broja ljudi širom svijeta.

”BIR TV je porodična televizija koja njeguje islamske vrijednosti i platforma putem koje Islamska zajednica ostvaruje kontakt i komunikaciju sa muslimanskom i bosanskohercegovačkom javnošću”, navodi se u saopćenju koje je uputila Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Na ovaj način Islamska zajednica je preuzela obavezu da različitim medijskim sadržajima pokuša nadomjestiti sadržaje i aktivnosti koji bi se u normalnim okolnostima realizirali neposredno u džamijama, mahalama, u zajedničkim iftarima i druženjima s članovima porodice i prijateljima.

Pri kraju su tehničke pripreme da BIR TV prenosi uživo mukabelu i hutbe iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, kao i posebne programe tokom mjeseca ramazana te obilježavanja značajnih datuma iz povijesti islama.

U programu će biti zastupljeni i sadržaji poput serijala ”Ćurs“, ”Islamska vjeronauka“, ”Sufara“ te sadržaji putem kojih Islamska zajednica u BiH održava kontakt i potvrđuje brigu za muslimane u BiH, regionu, i dijaspori, kao što je serijal ”Aktuelnosti“ u kojem će biti predstavljane aktivnosti Islamske zajednice i serijal ”Glas imama“, u kojem učestvuju glavni imami iz svih krajeva BiH.

Osim ovih sadržaja bit će zastupljeni i programski sadržaji realizirani tokom proteklih godina u vlastitoj produkciji i nabavljeni programski sadržaji.

Slični članci

Back to top button