Kultura

Državnik i pjesnik Edževit

Malo je poznato na ovim prostorima da je bivši turski državnik Bulent Edževit bio veoma poznat u Turskoj kao pjesnik.

Rođen je u Istanbulu 1925. godine. Njegov otac je bio profesor forenzičke medicine na Univerzitetu u Ankari, a njegova majka se profesionalno bavila slikarstvom. Otac mu je bio angažovan u političkom životu, sedam godina je bio narodni poslanik. Bulent Edževit je vrlo mlad ušao u brak sa Rahšan sa kojom nije imeo djece.

Četiri puta bio je premijer Turske. Poznat je kao reformator koji je želio pripremiti Tursku za ulazak u EU. Najveći Edževitom politički protivnik bio je Süleyman Demirel.

Za vrijeme dok je Edževit bio premijer, turska vojska se iskrcala na Kipar i zaštitila tamošnje Turke od ugnjetavanja. Tako je uspostavljena Turska Republika Sjeverni Cipar (de facto država koju priznaje službena Ankara).

Nakon što je general Kenan Evren izveo vojni udar 1980., Bülent Edževit je zatvoren i doživotno udaljen iz politike. Zabrana je ukinuta 1987. godine. Istupio je iz svoje Republikanske narodne stranke i osnovao Demokratsku lijevu stranku. Oni su osvojili 75 od 550 mjesta na izborima 1997. godine.

Edžvit se iz politike povukao 2004. godine. Umro je 5. novembra 2006. godine.

Iako je njegova Vlada izvršila invaziju na Kipar, on je napisao jednu pjesmu o tursko-grčkom prijateljstvu. Jednu njegovu zbirku poezije objavilo je na našem jeziku prištinsko „Jedinstvo“.

Pročitajte pjesmu u prijevodu Dušanske Bojanić i Radomira Andrića.

SPRETNOST

bez gledanja vidi
bez slušanja čuj
bez učenja znaj

sa semenom se sej
sa stablom uzdiži
sa lišćem padaj

bez kajanja žali
bez radosti se smej
bez umiranja kraj

dlanovima
nebo pitaj
kakve tajne ima

Slični članci

Back to top button