Kultura

Uvećan budžet za kulturu

BEOGRAD – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je, prilikom otvaranja konferencije „Svet u 2021“, da u ovim teškim vremenima, više nego ikada pre, shvatamo da je kultura vrednost koju moramo da sačuvamo.

Gojković je poručila da kultura nije i ne sme biti skrajnuta, dodajući da sredstva planirana za narednu godinu za tu oblast ne samo da nisu umanjena, već su, naprotiv, povećana, što potvrđuje da je prepoznat značaj kulture.

Ona je ukazala na to da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa bacila novo svetlo i na kulturu i na informisanje i stavila ih pred nove izazove.

Kultura je pokazala želju da se bori, ali i veliku odgovornost. I kod nas, kao i širom sveta, ne samo da je svoje sadržaje u kratkom roku prilagodila novoj situaciji, za koju se niko nije mogao spremiti, već je uspela da pruži građanima kulturne sadržaje, napomenula je Gojković.

Prema njenim rečima, ovo prilagođavanje zahtevalo je ne samo drugačiji pristup oblicima umetničkog stvaralaštva i tradicije, kao što su virtuelne ture, koncerti i izložbe, već i stvaranje senzibiliteta i navika publike prema ovakvim novim sadržajima.

Ona je rekla da se informisanje u prethodnom periodu globalno menjalo i pratilo trendove brzih promena u svetu, a jedna od posledica ovih promena, koja je posebno vidljiva u kriznim vremenima, jeste jačanje značaja medija u oblikovanju i doživljaju stvarnosti.

Slični članci

Back to top button