Kultura

Premijera “Quo Vadis, Aida?”

Pored velikog broja građana i javnih ličnosti, premijeri u Kulturnom centru Novi Pazar prisustvovale su i tri članice udruženja "Majke Srebrenice".

NOVI PAZAR, 29. decembar 2021.(FoNet) – Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, premijerno je prikazan u Novom Pazaru.

Premijera u gradu gde živi većinsko bošnjačko stanovništvo, ujedno je i prvo prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma u Srbiji, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Zbog pogibije četvorice mladića u saobraćajnoj nesreći 26. decembra kod Novog Pazara i Dana žalosti u tom gradu, izostala je najavljena svečanost, a rediteljka Jasmila Žbanić i glumci su se publici obratili putem video linka.

“Ovo je film koji je posvećen ženama i majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći, muškarcima koji su ubijeni, njih 8.372 zbog svog imena. Danas u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je da govorimo o genocidu, da se nikome nikada ne bi ponovio”, rekla je Jasmila Žbanić.

Pored velikog broja građana i javnih ličnosti, premijeri u Kulturnom centru Novi Pazar prisustvovale su i tri članice udruženja “Majke Srebrenice”.

Jedna od njih, Fazila Efendić se sa pozornice zahvalila na pozivu da prisustvuju premijeri.

Film “Quo vadis, Aida?” govori o agoniji majke koja pokušava da izbavi dva sina i supruga od snaga Vojske Republike Srpske predvođenih Ratkom Mladićem koje su nakon ulaska u tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenici u julu 1995. godine ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Film je nagrađen sa tri evropska Oskara – za najbolji film u 2021. godini, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju, a novosadska glumica Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu, proglašena je najboljom glumicom.

Direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić ocenio je da “ne postoji prepreka da film bude prikazan i u drugim delovima Srbije, pa i u Beogradu”, te da je za to potrebna samo dobra volja.

“Ovo je film koji miri ljude, a ne koji ih svađa, tako da svakako treba da bude prikazan i u Beogradu, ako država teži da ide ka Evropskoj uniji”, rekao je Memić.

On je uoči premijere rekao da projekcija ima i humanitarni karakter i da će sva sredstva od prodatih ulaznica biti donirana udruženju “Majke Srebrenice”.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru su najavili da će film na repertoaru biti i narednih dana, sve dok bude interesovanja publike.

Slični članci

Back to top button