Reportaža

Gde je blago Stefana Nemanje?

Vekovima se mnogi žitelji novopazarskog kraja pitaju gde je blago Stefana Nemanje. Njegova zadužbina Đurđevi stupovi iz 12.veka arhitekturom govori o prohujalim vremenima i možda krije tajnu blaga.

Legenda kaže da su mladog Nemanju, željnog vlasti, braća zatočila u pećinu. Odatle je, dok je maštao o izbavljenju, mogao samo da vidi vrh jednog brda. Zarekao se da će na tom brdu podići manastir.

Kod mnogih ljudi vlada uverenje da je između Đurđevih stupova i Petrove crkve, koja je nešto niže na periferiji Novog Pazara, postojao tunel, valjda dug oko dva kilometra, u kome ima mnogo zlata. Legenda kaže, a narod priča, da su nečije oči videle kako devet mazgi, klecajući pod teretom dragocenosti, ulazi u tunel kod Petrove crkve iz kojeg nikad neće izaći.

Legendi je ubrizgana nova krv kada je, prilikom arheoloških istraživanja kod Petrove crkve, otkopan ilirski grob, dva metra duboko u zemlji, i u njemu otkriven sanduk sa zlatom i srebrnim posuđem, izuzetne vrednosti, danas pohranjen u Narodnom muzeju u Beogradu. Kažu da je u više navrata, posle ovog, bilo onih koji su, sa krampom i nadom, tražili put do tunela. Niko ga još nije našao.

“Nema sumnje da je tunel postojao, kod Đurđevih stupova postojao je i ulaz, i da je Nemanjino blago još uvek negde pod zemljom, na polovini puta od Petrove crkve do Đurđevih stupova. Komunisti su, čim su došli na vlast, odmah počeli da prekopavaju unutrašnjost Petrove crkve, tražeći tunel i skriveno zlato. Odneli su čitave tovare dragocenosti. Kao mladić gledao sam kamione kako odlaze, ali tada niko nije smeo ništa da pita. Niko ne zna gde je zlato završilo”, govorio je stari ključar Petrove crkve, Dragoslav Milošević.

On je tokom svog dugog veka video mnoge koji su dolazili da tragaju za Nemanjinim blagom.

Narodne priče o tunelu između Đurđevih stupova i Petrove crkve, punom zlata, zainteresovale su i nemačke vojnike za vreme Drugog svetskog rata…

Nauka, do sada, nije potvrdila, ali nije ni demantovala legendu o zlatnom tunelu. Istoričar dr Ejup Mušović, koji odavno nije među živima, nije prezentirao dokument na osnovu koga bi se moglo ozbiljnije razgovarati na ovu temu, ali nije kategorički odbijao tezu da je tajni tunel možda postojao.

„Mislim da tunela, kojim se u Srednjem veku odvijao nekakav saobraćaj između Petrove crkve i Đurđevih stupova, uopšte nije ni bilo. Moguće je, a to narod izgleda buni i iznova podgreva priče o tunelu i Nemanjinom blagu, da je postojao mlekovod kojim je sa Đurđevih stupova, u čijoj okolini je bilo jako razvijeno stočarstvo, do Petrove crkve vlasteli spuštano mleko. Takvih mlekovoda imalo je i na drugim mestima”, rekla je arheolog mr Dragica Premović – Aleksić.


Ona ističe da je Petrova crkva zaista prekopana i da je iz njenih temelja izvađeno nešto od dragocenosti.

“Poznato je da je pedesetih godina iz temelja Petrove crkve izvađen sanduk u kome je, sa mnogo dragocenosti, bio sahranjen ilirski knez. Bilo je u sanduku: zlata, ćilibara i još mnogo toga i svo to neprocenjivo bogatstvo danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Mislim da su priče o basnoslovnom Nemanjinom blagu koje je navodno odneto u Beograd ili izneto u inostranstvo naduvene i da su plod narodne mašte”, izjavila je mr Dragica Premović – Aleksić.

No, legenda o blagu Stefana Nemanje i dalje se priča u narodu.

Slični članci

Back to top button