Reportaža

Kapali čaršija u Istanbulu

Istanbul je riznica kada su u pitanju prekrasni bazari na kojima možete ići u šoping, ali i na putovanje kroz istoriju u isto vrijeme, a svi su ispunjeni bogatom istorijskom teksturom, prepunom turske i osmanske kulture.

Sigurno da ne postoji osoba u Sandžaku koja nije čula za Kapali čaršiju. Neki su je videli i dosta često boravili u njoj, uglavnom zbog posla, kupovine robe radi preprodaje po sandžačkim gradovima, neki su o njoj samo slušali priče, nerijetko i bajkovite, priče o njenoj veličini i ljepoti. Ova velika tržnica, u svijetu baš pod tim nazivom i poznata -Grand bazar-Veliki bazar, ušla je u rječnik svjetske kulture kao mjesto koje se posjećuje i kad vam nije do trgovine.

Istanbul je pun istorijskih ljepota, od Velikog bazara gdje možete pronaći gotovo sve što tražite, preko šarenog Bazara začina, do Bazara knjiga koji je istorijska stanica za ljubitelje knjiga, Bazara bakra sa pedantno ručno izrađenim predmetima od bakra i Arasta bazar sa predmetima koji odražavaju tursku kulturu.


Bazar začina nalazi se odmah iza istorijske Nove džamije u okrugu Eminönü i pored cvjetne pijace. Zna se da istorija Bazara začina, jednog od najstarijih natkrivenih bazara u Istanbulu, seže čak do vizantijskog perioda tokom kojeg je i na ovom mjestu postojala pijaca.

Bazar, koji je izgrađen kao dio džamijskog kompleksa kako bi se ostvario prihod za Novu džamiju, ranije je bio poznat kao “Novi bazar” ili “Valide bazar”. Međutim, pošto proizvodi koji se ovdje prodaju obično dolaze iz Egipta, bazar je nakon 18. vijeka nazvan “egipatski bazar”, a poznat je i kao Bazar začina.

Sa ovog bazara, najvažnije tačke Puta svile, u Evropu su se distribuirali začini sa istoka. Na Bazaru začina, koji je bio trgovački centar tog perioda, zadovoljićete se sa hiljadu i jednom vrstom začina, lekovitog bilja, biljaka, orašastih plodova, delikatesnih proizvoda i suvenira. Onog trenutka kada zakoračite na bazar, koji je postao simbol okruga Eminönü, pratiće vas mirisi začina koji vas pozdravljaju.

Paviljon Azan svakako treba vidjeti sa balkona trga Dua, glavnog trga bazara sa ukupno šest kapija. U osmanskom periodu, trgovci su se ovdje okupljali ujutro i započinjali posao molitvom.

Ako dođete u Istanbul, svakako biste trebali posjetiti Bazar začina, čak i ako ništa ne kupujete. U Istanbulu svoje posetioce očekuje Bazar začina, gde možete uroniti u ples mirisa i boja, i putovati u istoriju.

Inače, kada dođete na Bazar začina, nemojte odlaziti a da ne vidite Cvjetnu pijacu koja se nalazi u blizini.

Veliki bazar, kod nas poznatiji kao Kapali čaršija, je jedan od najstarijih i najvećih pokrivenih bazara na svijetu, sa istorijom dugom više od 550 godina.

Ovdje možete pronaći mnoge proizvode na jednom mjestu, samo ako umijete da se snađete u lavirintnim ulicama i prolazima. Kapaličaršija se nalazi u istanbulskoj četvrti Beyazıt. Nastavak čaršije, koja je počela da se gradi 1461. godine po naredbi osmanskog sultana Mehmeda II, završena je za vrijeme vladavine sultana Sulejmana I.

Danas postoji oko 4.000 radnji u bazaru, koji se prostire na veoma velikoj površini. Veliki bazar, koji je osmansko naslijeđe koje danas nije izgubilo svoju funkciju, ima strukturu koja je podijeljena na dijelove prema vrsti proizvoda koji se prodaju. Veliki bazar, koji ima 11 kapija, 65 ulica i 14 gostionica, osnovan je na površini od 110.868 kvadratnih metara (1.193.373 kvadrata).


Za zaljubljenike u knjige tu je Sahaflar bazar-Bazar knjižara. Naziv ove čaršije, koja je preživjela iz 15. vijeka, potiče od riječi sahaf koja se koristila za one koji kupuju i prodaju polovne knjige. Za vrijeme Osmanskog carstva, ova profesija se prvi put pojavila u Bursi za vrijeme osmanskog sultana Orhana Ghazija. U njegovo vrijeme prodavači polovnih knjiga prodavali su knjige po velikim džamijama u Bursi. Kasnije su prodavci polovnih knjiga počeli prodavati knjige po džamijama iu drugim gradovima.

Zahvaljujući prodavačima polovnih knjiga koji imaju i intelektualnu perspektivu, bazar knjiga u Istanbulu postao je ne samo mjesto gdje se prodaju knjige, već i mjesto gdje se dijele informacije.

Bazar, koji se nalazi u uskoj i dugoj ulici iza Beyazıt džamije, bio je mjesto koje su koristili studenti medrese tokom osmanskog vremena, ali je danas postao mjesto gdje možete pronaći sve vrste polovnih knjiga. Nakon zemljotresa i požara, bazar je doživio veliku obnovu 1952. godine.

Ako želite da lutate među mirisima starih knjiga i udahnete malo romantike, nemojte se vraćati a da ne vidite Bazar knjižara u Istanbulu.

Jednom kada čovjek zakorači na ove bazare, gdje kuca srce i trgovine i istorije, i kada udahnete vazduh ovih pijaca, sigurno ćete poželjeti da se vratite. Oni koji su to iskusili garantuju da ćete svaki put kada odete na ove istorijske bazare otkriti tajna i egotična mjesta i svaki put ćete imati drugačiji ukus.

Izvor: Daily Sabah, Kazaljka

Slični članci

Back to top button