Reportaža

Otvoren Muzej čokolade: Beograd dobio mesto za sladokusce

Već prvih dana od otvaranja, Muzej je privukao veliki broj posetilaca, pogotovo onih najmlađih kojima se posebno dopada čokoladna fontana

BEOGRAD (AA) – Glavni grad Srbije dobio je prvi Muzej čokolade u kome posjetioci mogu degustirati slatke eksponate, ali i upoznati se sa istorijom kakaa i čokolade, kao i saznati razne zanimljivosti o ovom slatkišu.

Četiri prostorije muzeja smeštenog u centru Beograda, u ulici Tadeuša Košćuška, osmišljene su tako da svaka od njih predstavlja period razvoja čokolade.

Tako je prva prostorija uređena kao prašuma, jer je kakao otkriven u Južnoj Americi.

U njoj se može videti kao izgleda plod kakaa od koga kasnije nastaje čokolada.

U drugoj sobi, slikovito je opisan dolazak kakaa u Evropu i u njoj su eksponati koji su se koristili za preradu kakaa i pravljenje čokolade u ranom periodu.

Posebno je interesantna soba o istoriji čokolade u Jugoslaviji, gde se mogu videti čajnici s likom Josipa Broza Tita.

U četvrtoj sobi imenovanoj “Fashion Room” su jestivi eksponati u obliku ženske cipele, torbice, a izloženi su i sastojci koji su potrebni da bi se napravile različite vrste čokolade.

Na kraju obilaska Muzeja, dolazi se do dela koji je osmišljen kao prodavnica, gde svi posetioci mogu kupiti ovaj slatkiš.

Već prvih dana od otvaranja, Muzej je privukao veliki broj posetilaca, pogotovo onih najmlađih kojima se posebno dopada čokoladna fontana.

Muzej ima kustosa pa su ture i obilasci Muzeja organizovani tako da se mogu saznati odgovori na sva pitanja o ovom slatkišu.

Muzej je osnovao Nenad Radulović sa suprugom po ugledu na takve muzeje u drugim gradovima, a otvoren je svakog dana od 10 do 22 časa, osim ponedeljkom.

Back to top button