Reportaža

Zaljubljeni golubovi poziraju turistima

Bijeli, ukrsani golubovi Lola, Bolek i njihov vlasnik Jevgenij Salmin doputovali su iz Ukrajine kako bi se turisti imali priliku fotografirati

ZAGREB (AA) – Ukrajinac Jevgenij Salmin iz Harkova putuje Europom s Lolom i Bolekom, svoja dva bijela, kovrčava goluba koje pokazuje turistima po prijestolnicama i turističkim gradovima Europe, pa tako i u Zagrebu.

Lola, Bolek i Jevgenij Salmin u Zagrebu su već oko mjesec dana. Svakodnevno ih je moguće sresti na zagrebačkom Gornjem gradu, ispod Kule Lotrščak s koje Grički top pucnjavom svaki dan označi točno podne.

Ova dva snježnobijela goluba razlikuju se od običnih gradskih golubova, kako svojom čistom bjelinom i pitomošću, tako i svojim neobično kovrčavim perjem specifičnim za ovu sortu tzv. ukrasnog goluba.

Jevgenij je s golubovima doputovao iz dalekog Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada u kojem u svom golubinjaku uzgaja još desetak primjeraka atraktivnih golubljih vrsta. Oni čekaju sljedeću turneju s Jevgenijem po Europi, a za to vrijeme Lola i Bolek će odmarati u miru golubinjaka smještenog negdje među bezbrojnim krovovima Harkova, a možda će podizati svoje sljedeće potomstvo koje će, kad poraste, svojom ljepotom iznova pozirati s turistima.

“Lola i Bolek su navikli na ovo mjesto, a dobro sam ih istrenirao tako da rijetko napuštaju svoju drvenu prečku”, priča Jevgenij dok hrani svoje ljubimce pšenicom.

Pokraj Kule Lotrščak dnevno prođe na tisuće turista koji razgledavaju Gornji grad, a u blizini je vidikovac s kojeg puca lijep pogled na Zagreb i okolicu.

“Turisti se vole fotografisati s mojim golubovima koji im mirno poziraju”, kaže ponosni Jevgenij.

Uslugu fotografiranja naplaćuje 20 kuna, oko tri eura, a dnevna zarada dostatna je Loli i Boleku za šaku pšenice, dok Jevgenij sebi omogući pristojan smještaj, hranu i putne troškove.

S golubovima se najviše fotografišu djeca, priča Jevgenij, ali i zaljubljeni parovi, jer su Lola i Bolek zaljubljeni i nerazdvojan su par već nekoliko godina.

Slični članci

Back to top button