Specijal

Na današnji dan Ivan Grozni ubio sina

3.jula 1583. ruski car Ivan Grozni ubio je sina. Ovaj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima…

Za vreme svoje vladavine, od 1533. do 1584. godine, nemilosrdnim metodama je pripojio Rusiji ogromna prostranstva, uključujući Kazanj, Astrahan i Sibir, i uvođenjem reformi stvorio snažnu rusku državu.

Što se tiče Ivanovog privatnog života, on je vremenom postajao sve čudniji. Ivan je svoje izlive besa zamenio nastupima religiozne poniznosti, pa su često njegove pijanke i obilate gozbe bile praćene izbezumljenim molitvama i postom u udaljenim manastirima. Svog najstarijeg sina, naslednika trona, Ivana Ivanoviča, ubio je 1581. godine udarivši ga palicom u glavu tokom jedne rasprave.

Pred kraj života je bio prilično loše volje i nepredvidiv. Umro je 18. marta 1584. godine, ostavljajući zemlju na milost i nemilost svog nesposobnog i detinjastog sina Fjodora. Kada su Ivanovi posmrtni ostaci pregledani 1960. godine, otkriveno je da oni sadrže velike količine žive, što je proizvelo pretpostavke da je car zapravo bio trovan zbog čega je imao loše raspoloženje.

Slični članci

Back to top button