Specijal

Najmanji primjerak Kur’ana na svijetu vijekovima se čuva u Albaniji!

Generacijama se knjiga veličine poštanske marke, najsitniji primjerak Kur'ana na svijetu, čuva u krugu jedne albanske porodice iz Tirane.

Ritual ostaje nepromijenjen dok Mario Prushi pomno pere ruke i lice prije nego što prstima uzima jedan od najsitnijih Kur’ana na svijetu. Zatim isti prinese čelu, a onda ga poljubi.

Generacijama se knjiga veličine poštanske marke prenosila u njegovoj porodici – preživjevši bitke i ratove u jednom od, nekad, najmilitantnijih i “najbezbožnijih” režima na svijetu.

Učenjaci kažu da je to jedan od najmanjih Kur’ana registrovanih u svijetu. Mala je to knjiga koja se čuva u srebrnoj kutiji pocrnjeloj od starosti.

“Čuvali smo ga s generacije na generaciju s apsolutnom posvećenošću,” govori Prushi (45) agenciji Frans pres (AFP) u svom domu u Tirani.

Samo dva centimetra široka i jedan centimetar debela, knjiga gotovo nestaje na Prushinom dlanu, a može se čitati samo sa malom lupom ugrađenom u kućište.

Kur’an je teško datirati bez naučne analize, ali prema Eltonu Karaju – istraživaču na studiju Kur’ana na Univerzitetu Beder u Tirani – kopija od 900 stranica postoji najmanje od 19. stoljeća.

“Ovaj Kur’an je štampan u minimalnom formatu, jedan od najmanjih na svijetu. Njegovo objavljivanje datira s kraja 19. vijeka. To je izvanredno djelo, dragocjeno, sigurno neprocjenjivo. Sreća je da se ovaj primjerak nalazi kod nas u Albaniji, “, rekao je Karaj.

Ali veličina ove njeige nije jedina izvanredna stvar. Sama knjiga je bila presudna za prevođenje porodice Prushi iz katoličanstva u islam.

„Moji praprabaka i pradeda su kopali zemlju za novu kuću u regionu Đakovice, na Kosovu, kada su pronašli savršeno očuvano tijelo čovjeka koji je tamo sahranjen“, priča Prushi.

“Kur’an je pronađen netaknut kako leži na njegovim grudima, pri njegovom srcu.”

Porodica je otkriće shvatila kao božanski znak i prihvatila islam.

Prushijev djed, oficir u vojsci albanskog kralja Zoga 1930-ih, znao je arapski i svake večeri je pozivao prijatelje u svoj dom da uče Kur’an.

Godinama kasnije, pod komunističkom diktaturom Envera Hodže – koji je zabranio sve oblike religije – knjiga je preživjela skrivena od vlasti.

“Neko je obavijestio tajnu policiju da imamo Kur’an u našoj kući, ali je on bio toliko mali da ga je moj otac uspio sakriti. Agenti su prevrnuli nebo i zemlju, ali ga nisu našli”, rekao je Prushi.

Nakon incidenta Prushijev otac Skender je Kur’an povjerio prijateljima na susjednom Kosovu prokrijumčarivši ga preko granice skrivenog u kamionu punom uglja.

On ga je povratio tek posle rata na Kosovu 1999. godine. Na Kosovu je Kur’an bio zakopan kako bi bio sačuvan za vrijeme borbi.

Nedugo nakon što mu je otac umro 2012. godine, Prushi je naslijedio Kur’an .

“Ova mala knjiga nosi toliko priča, blagoslova i čuda. Veoma mi je draga”, kaže Prushi.

“Svaki put kada ga dodirnem, ganuta sam” govori njegova supruga Blerina za AFP.

Porodica je dobila brojne ponude za kupovinu, uključujući i muzeje.

“Nikad ne razmišljam o tome da ga prodam”, kaže Prushi. “Ovaj Kur’an pripada našoj porodici i uvijek će ostati s nama.”

Izvor: Daily Sabah

Slični članci

Back to top button