Specijal

Nenad Jaćović: Kamata je zlo

Neko beše Nenad Jaćović, rođen u Čačku, ali rodom sa Golije kod Novog Pazara. Beše čovek koji je video slobodu i robiju, novac i besparicu…

Nenad Jaćović je odrastao u seoskoj porodici, ali su roditelji pored seoskih poslova radili i u čačanskoj industriji. Imao je mlađeg brata, ali je Nenad poslat na Goliju, u zavičaj, da odraste sa rodbinom. Razlog za to bio je vrlo jednostavan. Roditelji Nenada Jaćovića bili su glovoneme osobe i želeli su da dete koje govori nauči jezik sa rodbinom.

Nakon što se među rođacima na Goliji naučio govoru, vratio se u Čačak i krenuo u školu.

Bio je snaženo dete. Jak, kao od brda odvaljen. U jednom trenutku svog života, krenuo je stranputicom. Ušao je u kriminalne vode, ali ni tada nije zaboravio da bude čovek.

Pričao je, kako je jednom prilikom, u Rumi, izbavio doktorku, Ruskinju, od kriminalaca koji su želeli silom da je odvedu u krevet. Naime, jedna grupa Ruskinja krenula je prostituciju, a među njima je bila doktorka kojoj je neko obećao posao u Italiji.

Kriminalac je želeo silom da je odvede u krevet, ali tada je obraz pokazao Nenad Jaćović i zaštitio nejaku ženu koja je želela da radi kao lekar, a ne kao prostitutka.

Nije se uklapao u kriminalne radnje, ali je ušao u teško zlo koje se zove kamata.

Naime, pozajmljivao je novac… Kada jedan Čačanin nije hteo da mu vrati novac, ili nije mogao, Nenad Jaćović ga je stavio u škaf automobila… Dobio je za to delo dve godine zatvora. Ležao je u KPZ Niš i tamo uređivao zatvorske novine. I tamo se ponašao kao čovek, jer je štitio jednog imućnog Albanca, zatvorenika, od narkomana koji su pokušavali da ga reketiraju.

Nenad Jaćović je bio jedan od glavnih organizatora protesta zatvorenika koji se dogodio u niškom zatvoru neposredno nakon 5. oktobra 2000. godine.

U zatvoru se promenio. Odlučio da se više ne vraća u kriminal.

Kada je izašao na slobodu, posvetio se novinarstvu, ali u novinarstvu nije bilo mnogo novca. Otvorio je i kafanu… Snalazio se. Inače, bio je razveden, a imao je kćerku i bio je veoma vezan za svog mlađeg brata. i za zavičaj predaka, planinu Goliju kod Novog Pazara.

Po izlasku iz zatvora, govorio je Nenad Jaćović da je kamata zlo. “Kada sam došao pred kuću jednog dužnika, pogledala me njegova kćerka, kako me samo pogledala… od tog pogleda sve u životu mi je krenulo nizbdo”, govorio je Nenad Jaćović.

Nakon izlaska iz zatvora, osnovao je organizaciju “Volim Srbiju” i na adrese 22 lokalna parlamenta poslao zahtev za podršku inicijative za borbu protiv narkomanije. Podrška je stigla od polovine gradskih parlamenata.

Inicijativa za borbu protiv narkomanije koju je pokrenuo Nenad Jaćović sadržala je pet tačaka, da se problem narkomanije proglasi prioritetom i da se u rešavanje ovog problema uključe sve državne institucije, da se pooštri kaznena politika prema dilerima droge, da se na državnom nivou organizuje rad posebnih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti, kao i da se sprovodi neprekidna kampanja o prevenciji bolesti zavisnosti po školama i fakultetima.

“Policija dobro radi svoj posao, ali je problem u sudstvu, jer narkodilere osuđuje na male kazne. Nedavno je, recimo, u sudu u Čačku čovek kome je pronađeno 18 paketića heroina spremljenih za prodaju, umesto da bude osuđen za krivično delo preprodaje narkotika, suđeno za nedozvoljeno držanje za sopstvene potrebe, što je značajno ublažilo kaznu”, govorio je, tada, Nenad Jaćović.

Napisao je o roman “Ledena stena”. To je svedočenje o zlu, nasilju, mržnji i nehumanosti među zatvorskim zidinama.

Hronologija beznađa je kao ispovedaonica u kojoj se mogu čuti kazivanja o batinama, mučenjima i maltretiranjima u zatvoru.

Roman je pisan direktnim, surovim rečnikom ulice sa puno jakih emocija.

“Svi događaji opisani u knjizi su potpuno istiniti. Imena osuđenika nisu navođena u potpunosti. Tačna imena i prezimena korišćena su samo za službena lica. Za lica kojima nisam uspeo saznati generalije koristio sam nadimke po kojima su poznati u robijaškim krugovima”, govorio je Jaćović.

Nenad Jaćović nije više na ovom svetu. Legao je jedne večeri, ali ujutru nije ustao iz kreveta.

Bio je jedan od retkih ljudi koji je ušao u kriminal, ali je iz kriminala izašao kao borac protiv kriminala.

Govorio je protiv droge i protiv kamate.

Back to top button