Magazin

Pet sastojaka za ljepotu

Da li ste primijetili kako su Indijke uvijek najbolje plasirane na izborima ljepote? Da li ste primijetili i da imaju graciozno, otmjeno držanje, gustu i sjajnu kosu te fantastičan, zlatni ten? U čemu je tajna? U kozmetici ili u nečem drugom?

5 top sastojaka po izboru Indijki

Kajal je drevna šminka za oči metalnog sjaja i neprozirne teksture koja posebno ističe oči. Pravi se od prirodnih sastojaka koji su dobri za zdravlje očiju – pepela pomiješanog s uljem ili, još bolje, bademovim puterom koji će i nahraniti nježnu kožu.

Kokosovo ulje obilno koriste za kosu, masažu vlasišta i za hidrataciju kože. Zagrijati 1 kašiku kokosovog ulja i umasirati u vlasište i kosu. Ostaviti 2 sata i isprati.

Kurkuma je najčešći sastojak maski za taj predivan zlatasti ten (pomiješana s jogurtom i medom). Pomiješati 1 kašičicu kurkume s malo meda i jogurta da dobijete gustu pastu. Držati 20 minuta i isprati.

Brašno od leblebije je uvijek prvi izbor kao sredstvo za piling kože kako bi bila glatka i čista (pomiješano s kurkumom i limunom). Pomiješati 1 kašiku tog brašna s malo limunovog soka i kašičicom kurkume. Staviti na lice 15 min, istrljati i isprati.

Amla prah (biljka puna C vitamina) je glavni sastojak maske za fenomenalnu, gustu i jaku kosu te kao prevencija sjedim. Pomiješati amla prah s toplom vodom u pastu, nanijeti na kosu, staviti kapu za tuširanje. Držati pola sata i isprati. Amlu nabavite u trgovinama zdrave hrane.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button